Groningse Energy Academy spil bij aanjager ‘groene’ energie

De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen heeft een spilfunctie in een nieuwe organisatie die de overgang naar een duurzaam energiesysteem wil versnellen.

Het zogeheten Energy Systems Transition Centre (Estrac) wil daartoe samenwerking bevorderen tussen bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. De organisatie belicht het energievraagstuk niet alleen vanuit het oogpunt van techniek. Ook de maatschappelijke, economische, psychologische en politieke aspecten krijgen de aandacht. Estrac wil door brede samenwerking onderzoek uitvoeren dat voor individuele bedrijven of instellingen te groot of te duur is.

De EAE gaf gisteren in Groningen het startschot voor Estrac met de twee belangrijkste partners in het project: de onderzoeksinstituten TNO en ECN. Bij het initiatief zijn ook Gasunie, GasTerra, NAM en EBN (Energie Beheer Nederland) betrokken. De organisatie is druk doende meer bedrijven en instellingen aan zich te binden.

Estrac beschikt over een startkapitaal van 5 miljoen euro. Een deel daarvan gaat naar een onderzoek naar de rol van de Noordzee als energiebron. De nieuwe organisatie krijgt zijn zetel in het nieuwe gebouw van de EAE, dat eind dit jaar wordt opgeleverd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.