Groningse ex-bankiers krijgen allemaal hogere straffen in fraudezaak SNS Property Finance

Vijf Groningse ex-bankiers hebben allemaal celstraffen gekregen voor hun rol in de fraudezaak van SNS Property Finance. Het gerechtshof in Zwolle deelde daarmee hogere straffen uit dan de rechtbank in Utrecht in 2016 nog deed.

In totaal stonden er zeven oud-medewerkers van SNS Property Finance terecht. Vijf van hen komen uit Groningen en stonden in de strafzaak Mount Nepal ook bekend als ‘De Groningers’. Alle vijf hebben celstraffen gekregen, hoewel voor vier die voorwaardelijk zijn.

Opnieuw celstraffen geëist tegen Groninger vastgoedmannen voor fraude SNS Property Finance
Lees verder

100.000 euro boete

Ex-bankier Murphy L., ex-registeraccountant Jeffry W. en ex-fiscaal jurist Otto H. uit Groningen krijgen allemaal drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf (proeftijd: 2 jaar). Daarnaast moeten de drie een werkstraf vervullen van 240 uur. Ook Bé van der H. uit Hoogeveen krijgt eenzelfde straf. Alleen legt het Gerechtshof hem ook nog een geldboete van 100.000 euro op. Als hij die niet betaalt, moet hij een jaar naar de cel.

Pieter G. uit Haren moet wel brommen. Hij moet voor zijn aandeel in de fraudezaak twee jaar naar de gevangenis. Datzelfde lot moet ook Buck G. ondergaan. De twee ex-bankiers worden door het hof gezien als de hoofdverdachten.

Kickbacks

De ex-bankiers factureerden uurtarieven tussen de 225 en 325 euro bij de SNS. Een deel van dat geld droegen de verdachten – onder het mom van advieswerk – in het geheim weer af als bemiddelingsvergoeding (zogeheten kickbacks). Zo ontving Pieter G. zo’n 1,6 miljoen euro die hij op zijn beurt weer doorsluisde naar Buck G. en Bé van der H..

Feitelijk was het een beloning voor het bezorgen van de klus bij SNS. Zo droeg bijvoorbeeld Murphy L. 50 euro van zijn uurloon van 225 euro af aan Pieter G., die weer een deel betaalde aan Buck G. Murphy L., die zelf ook weer iemand aandroeg, vroeg aan die persoon ook weer geld en verrekende dat met G.

Dit alles leidde tot een geheim financieel carrousel.

Belangen SNS geschaad

Alle verdachten werden vrijgesproken voor oplichting en verduistering. Wel vindt het Hof dat de ruim 300 ingediende facturen allemaal als vals bestempeld moeten worden. Ook stelt het Hof dat de belangen van SNS wel degelijk geschaad zijn door het handelen van de ex-bankiers.

Straf

* Buck G. (hoofdverdachte)

Straf hoger beroep: 24 maanden cel

Straf in 2016: 12 maanden cel

* Pieter G. (hoofdverdachte) uit Haren

Straf hoger beroep: 24 maanden cel

Straf in 2016: 10 maanden cel

* Murphy L. uit Groningen

Straf hoger beroep: 3 maanden celstraf voorwaardelijk en 240 uur werkstraf

Straf in 2016: 240 uur werkstraf 

* Jeffry W. uit Groningen

Straf hoger beroep: 3 maanden celstraf voorwaardelijk en 240 uur werkstraf

Straf in 2016: 160 uur werkstraf

* Otto H. uit Groningen

Straf in hoger beroep: 3 maanden celstraf voorwaardelijk en 240 uur werkstraf

Straf toen: 160 uur werkstraf

*Bé van der H. uit Hoogeveen

Straf in hoger beroep: 3 maanden celstraf voorwaardelijk, 240 uur werkstraf en 100.000 euro boete (of 365 dagen gevangenis)

Straf in 2016: 3 maanden voorwaardelijke celstraf

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.