Groningse metalektro weer plat. 'We hebben nog een lange weg te gaan', zegt de FNV

Medewerkers in de beroepsgoederensector tijdens een landelijke actiedag Foto: ANP/ Jeroen Jumelet

Werknemers in de metalektro gaan donderdag en vrijdag in de provincie Groningen in staking.

Onder meer bij Niestern Sander in Delfzijl, Coatinc in Groningen en Mark BV in Veendam wordt het werk neergelegd, zo meldt de vakbond FNV. Bij het ene bedrijf gebeurt dat gedurende 24 uur, bij het andere 48 uur.

De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafetteacties die al sinds januari duren. Groningen is nu voor de tweede keer aan de beurt.

Koopkracht inleveren

De vakbonden vinden het door de werkgeversorganisatie FME gedane loonbod van omgerekend 1,1 procent per jaar extra onvoldoende. FNV-bestuurder Albert Kuiper: ,,Met de aangeboden loonsverhoging leveren de werknemers koopkracht in.’’

Ook is er strijd over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. De FNV verlangt daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers. Ook wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt.

160.000 werknemers

De cao-onderhandelingen voor de metalektro, met 160.000 werknemers een van de grootste sectoren in het land, gingen de afgelopen jaren steeds gepaard met langdurige acties. Kuiper: ,,We hebben nog een lange weg te gaan. Bij de laatste drie cao’s hebben we landelijk acht tot negen maanden moeten staken. Ik vrees dat dat dit keer niet anders zal zijn.”

Vanwege het corona-virus heeft de actie een aantal bijzondere aspecten. De stakers kunnen zich donderdagochtend inschrijven vanuit hun auto bij zogeheten ‘staakstraten’ bij hotel Van der Valk in Zuidbroek. Daarnaast verzamelen de stakers zich niet zoals gebruikelijk op de werkplek, maar kunnen ze thuis blijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie