Harener familie Woldring strijdt door voor Fries Roodbont

De steun voor de familie Woldring in Haren die strijdt voor het behoud van hun Fries roodbonte koeien is groot. Inmiddels hebben ruim 9000 mensen de petitie getekend.

Het Fries Roodbont is een zeldzaam ras. Nergens in Nederland is zo’n grote hoeveelheid roodbont op een boerderij als in Haren. In heel Nederland zijn ongeveer nog 600 roodbonten.

Fosfaatregels

De Woldrings raken als gevolg van de fosfaatregels misschien wel de helft van hun 160 koeien kwijt.

De peildatum voor de fosfaatrechten was 2 juli 2015. Op dat moment hadden de Woldrings veel koeien verloren door ziekte. De dieren werden ziek nadat de waterstand in de polder waar ze graasden, werd veranderd.

Provincie

De familie Woldring houdt daarvoor de provincie en het waterschap verantwoordelijk. De provincie zegt dat drie onderzoeken te hebben gedaan die aantonen dat er niks aan de hand is. Ook dat bevreemdt de Woldrings. ,,Waarom mogen de koeien er dan niet meer grazen.’’

De Woldrings vinden dat ze fosfaatrechten moeten hebben op basis van de kudde die ze voor de peildatum hadden. Doezumer Herman van Vliet, die zich inzet voor behoud van zeldzame rassen, startte op internet de petitie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.