Het hoge knuffelgehalte van een idee uit Beilen

Het wordt een stuk vriendelijker op de snelweg. Of liever: langs de snelweg. De groene geluidsschermen van Greenwall komen steeds meer in de belangstelling. Een geluidswal begroeid met klimop, bedacht in Beilen, gemaakt in Beilen, geïnstalleerd door Beilenaren.

Oprichter Erik Muggen van Greenwall kon zijn ogen niet geloven. Op 10 augustus ging een crowdfunding voor zijn bedrijf live. Greenwall wil alle activiteiten onder een dak brengen. Daarvoor is een lening nodig,ook werd met hulp van online bankier Knab een crowdfundig uitgezet: die moest 175.000 euro opleveren.

Veertien minuten

De actie ging 10 augustus om 12 uur live. Muggen kon het rechtstreeks volgen via internet, maar miste het begin vanwege een uitgelopen telefoongesprek. Pas na vier minuten schakelde hij in en was flabbergasted. ,,Op dat moment, na vier minuten dus, was het bedrag al voor 47 procent volgeschreven.’’ Muggen riep zijn collega’s erbij: ‘Moet je kijken wat hier gebeurt’. De collega’s zagen veel, heel veel. Na veertien minuten was de lening volgeschreven.

Het vertrouwen dat de investeerder in het product van Greenwall uitspreekt, streelt Muggen. Logisch. Het maken van groene producten, en zeker groene geluidsschermen langs snelwegen, heeft een hoog knuffelgehalte, stelden de bankiers van Knab vast.

,,We hebben een product waar veel sociale interesse voor is. Hadden we gezegd ‘jongens we willen een nieuw pand bouwen, wie wil meedoen’, dan was de respons een stuk minder geweest. Dan hadden investeerders gezegd, ‘regel maar een hypotheek’.’’

Hovenier Booiman

De geschiedenis van dat product begint rond de eeuwwisseling. Hovenier Booiman uit Beilen wil dan een product ontwikkelen dat hem ook de rustige winterperiode werk verschaft. Hij bedacht een tuinafscheiding die direct begroeid was. Klanten hadden wel interesse, maar kozen vaak toch nog voor de relatief goedkopere coniferenhaag.

Muggen zag er toch brood en startte in 2005 Greenwall. Hij had op dat moment al contact met een akoestisch bedrijf. ,,Dat me aanraadde de afscheiding te laten testen op geluidsreductie.’’ Muggen deed dat, maar probeerde het product ook te slijten aan hoveniers in het land.

Tot de resultaten van de akoestische test binnenrolden.

,,Het bleek dat onze schermen het geluid niet alleen goed isoleren, maar ook goed absorberen. Dat was een groot voordeel ten opzichte van de traditionele geluidsschermen. Die scoren meestal alleen goed op een van die onderdelen. Een betonnen wal isoleert bijvoorbeeld wel goed, maar zo’n wal weerkaatst het geluid als een gek. Bijkomend voordeel van de Greenwall is dat het CO2 opslaat, fijnstof opneemt en zuurstof produceert.’’

Vulling is geheim

Het geheim zit hem in de vulling, waar Greenwall patent op heeft. Het groene scherm bestaat uit een stalen constructie. Die is gevuld met een luchtig substraat. Erover heen komt een kokosdoek. In elk deel komen gaten waar planten in gezet worden. De planten hechten zich vast op het kokosdoek.

Op de A28 bij Assen, grofweg tussen de hockeyvelden en de politietoren, is een goed voorbeeld te zien van een Greenwall. Die is op dit moment half begroeid. Muggen: ,,Ik verwacht dat die na een goed groeiseizoen volledig begroeid is.’’

Veel belangstelling

De belangstelling voor de Greenwall is groot. Waar Muggen geregeld tegen aanloopt is dat aannemers uiteindelijk toch kiezen voor het traditionele product. ,,Een opdrachtgever kan in de aanbesteding wel zeggen dat er een groen scherm moet komen, maar het staat de aannemer deels vrij dat zelf in te vullen. Financieel is ons scherm concurrerend met andere geluidsschermen. Opdrachtgevers zijn soms wel huiverig voor het onderhoud van het groen. Ja, dat onderhoud is noodzakelijk. Aan de andere kant zie je dat overheden vaak twee per jaar erop uit moeten om traditionele schermen schoon te maken of te ontdoen van graffiti.’’

Door de schermen te beplanten kan Greenwall afscheidingen afleveren die direct groen zijn. Er zit dan een druppelaar boven die zorgt dat de planten water krijgen. Bij de schermen langs de snelweg gaat dat net anders. Dan wordt de klimop in de grond voor het scherm geplant. Er is dan geen druppelaar nodig.

Per jaar heeft Greenwall 20 tot 30 projecten. Het grootste project is in Naaldwijk gerealiseerd, daar legt het bedrijf een scherm van 3000 vierkante meter aan.

Beiler hand

Voor de klussen in het land huurt het bedrijf een team een productieteam in bij hoveniers uit Beilen. ,,We houden het allemaal graag in Beiler hand’’, glimlacht Muggen.

Dat geldt ook voor de nieuwe locatie. Die komt vrijwel zeker in Beilen. Het ligt centraal aan de A28 en de Frieslandroute. ,,Daar speelt zeker ook een sentiment in mee. Wij zijn wel een beetje Beilen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.