Hilmar Industries en Inmaco in Hoogeveen toch kopje onder (de vraag is voor hoe lang)

Hilmar Industries (Hilmar Boatlifting) en zusterbedrijf Inmaco in Hoogeveen zijn failliet. De uitspraak van de rechtbank viel enkele dagen nadat het bedrijf zelf uitstel van betaling had aangevraagd.

Jeroen Sprangers (Rein Advocaten & Adviseurs in Assen) mag zich als curator bezighouden met de afwikkeling van het faillissement. Hij was eerder al benoemd tot bewindvoerder bij het bedrijf dat in totaliteit aan zestig mensen werk biedt.

Er was toch uitstel van betaling verleend?

Inderdaad had de rechtbank schuldeisers en banken even op afstand gezet om na te gaan of het bedrijf nog kansen heeft zelfstandig een doorstart te maken.

Als die er niet zijn, moet een bewindvoerder het faillissement aanvragen.

Met het bankroet verdwijnen ook de schulden van de oude vennootschappen. Dat maakt het aantrekkelijk voor andere partijen om de failliete bedrijven over te nemen.

U kunt zich melden als gegadigde maar u bent niet alleen.

Curator Sprangers liet vorige week al weten dat er zich al belangstellende partijen voor overname hadden gemeld. Met een opmerkelijk verzoek: Ze willen graag de deal aangaan inclusief de huidige directie.

Hilmar Industries is een staalverwerkend bedrijf dat onder meer bootliften fabriceert. Inmaco produceert machines voor de verpakkingsindustrie. Beide ondernemingen zijn internationaal actief. En met succes.

Succesvol en toch ten onder?

In een eerste reactie vorige week liet curator Sprangers weten dat de bedrijven nogal kapitaalintensief zijn. Vanwege de snelle groei wilde de bank toe naar een nieuwe financieringsstructuur.

Om die zoektocht zonder druk van schuldeisers en banken te kunnen laten verlopen was er uitstel van betaling aangevraagd.

Draaiend in de verkoop

De bank werkte overigens mee om de productie afgelopen maandag weer op peil te brengen.

Een draaiende onderneming verkoopt in het algemeen beter dan een bedrijf waarvan de productie is stilgelegd. Dat laatste kan leiden tot het weglopen van cruciaal personeel en van klanten.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.