'Hippe IT-ers liever in Groningen dan in San Francisco'

Groningen als Nederlandse silicon valley. Dat klinkt behoorlijk overdreven. Toch verhuizen hippe jonge IT-bedrijven vanuit San Francisco naar Groningen in plaats van andersom, zo meldt het Financieel Dagblad.

IT-gigant IBM, maar ook kleinere IT-bedrijven trekken studenten aan, die het volgens FD wonderbaarlijk goed bevalt i in Groningen. Zoals een leidinggevende van een software-ontwikkelingsteam voor een bedrijf in de Verenigde Staten, die twee weken op werkstage kwam in Groningen.

,,Na één dag voelde ik me hier zioveel gelukkiger dan in San Francisco. Hier hoef ik niet over de daklozen heen te stappen. En in de VS ben ik elke dag 1 tot 2 uur bezig om op mijn werk te komen'', vertelde ze FD. Ze besloot te blijven en woont nu vijf minuten lopen van haar werk in de stad.

Mensen weten het niet

Het Fd meldt dat volgens de laatste cijfers van het Bureau Onderzoek en Statistiek de stad met een banengroei van 3,1 procent op het dubbele zit van de landelijke groei. Alleen weten veel mensen dat helemaal niet.

,,Er is in Groningen geen werk, denken studenten vaak nog'', moppert wethouder Joost van Keulen in het Financieel Dagblad. ,,Als ik vraag welke werkgevers hier zitten, komen ze niet eens op Hooghoudt.''

Onterecht stelt het FD. 'Volgens het CBS zijn in de provincie Groningen gemiddeld méér bedrijven in de interneteconomie actief dan in de rest van Nederland.

Techgigant en eigen kweek

Van alle werkende Groningers werkt 4,8 procent in de ICT. Daar draagt een techgigant als Google aan bij, die met zijn datacenters in de Eemshaven naar eigen zeggen 2200 banen heeft gecreëerd voor de regio. En een multinational als IBM.

Maar er komt ook steeds meer eigen kweek bij. Zoals Belsimpel, één van de grootste providers van mobiel internet. Tien jaar geleden opgericht door Jeroen Elkhuizen en Jeroen Doorenbos, is het nu een bedrijf waar 380 mensen werken. Vorig jaar boekte het meer dan €200 mln omzet.'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.