Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Hoe kan het? Je vraagt het je af bij de producten die Fotoinglas.nl in Siddeburen maakt. Dikke stukken kristal waar binnenin foto’s gegraveerd worden. In 3D voor wie het wil. De kristalkunstwerkjes vinden aardig aftrek bij vieringen en herdenkingen vooral. Bruidsparen worden erin vereeuw-igd, overleden familieleden, maar ook de kinderen en de hond. En – zeker niet onbelangrijk – logo’s van bedrijven, verenigingen en openbare instellingen die een aandenken willen meegeven.

,,Ik zag het een keer in Parijs, met zo’n Eiffeltorentje erin’’, vertelt Otto Storteboom. ,,Toen dacht ik: kunnen wij dat zelf niet maken?’’ Ja dus. Maar Storteboom moest er wel een paar keer voor naar China afreizen om de juiste machine te bemachtigen. ,,En om te leren hoe het apparaat werkt.’’

Bestellingen

Dat is een forse investering, maar het was niet voor niks. De gemeente Haren is inmiddels vaste afnemer van kristallen met het gemeentelogo. Een bedankje voor aftredende raadsleden. En de KLM geeft ze weg aan piloten die een jubileum te vieren hebben, maar dan voorzien van logo en vliegtuigje. Gasunie bestelt ook geregeld.

,,Jaarlijks maak ik tussen de 6000 en 7000 van die gegraveerde kristallen. De meeste worden online besteld, maar we hebben hier in de winkel ook veel geïnteresseerden, die soms van heel ver komen om hun wensen te bespreken. Er zijn maar weinig bedrijven die dit kunnen.’’ Storteboom maakt ook gebruik van een tiental wederverkopers, variërend van cadeauwinkels tot uitvaartondernemers.

Techniek

Wat de machine van Fotoin-glas.nl in wezen doet, is het glas van binnen kapotmaken door twee laserstraaltjes op de juiste plekken bijeen te laten komen. Het is een bizar gezicht om tijdens het proces een gezicht, auto of hond te zien verschijnen in het kristal. En zo ontstaan de mooiste afbeeldingen, die het extra goed doen als ze op een lichtbron gezet worden en voor een donkere achtergrond.

Voor die lichtjes zorgt Storteboom ook. Het handelsbedrijf van hem en zijn vrouw Helena herbergt namelijk niet alleen Fotoinglas.nl, maar ook cadeauwinkel De Woldstreek (handwerk en opdrukken op van alles en nog wat) en webshop Mooispul.nl. Die laatste is een grote in de wereld van (feest) verlichting.

Druk

,,In een vorig leven had ik een productiebedrijf met honderd man, Storteboom & Huisman in Hoogezand. Dat ging niet goed en in 2005 ben ik weer voor mezelf begonnen met Mooispul.’’ Een jaar later was Fotoinglas een feit.

En nu levert hij de kristallen met door hemzelf op maat gesneden en gefreesde acrylaat, dat als standaard onder de kristallen gebruikt kan worden. Je kunt de bij te leveren ledlampjes er zo in drukken.

,,We krijgen het er steeds drukker mee. Dat heeft vooral te maken met mond-tot-mondreclame. Ook via de sociale media. En als je het mooi vindt, dan kom je vrijwel automatisch bij ons uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie