Hoge verwachtingen van productie waterstof in Delfzijl

Gasunie en AkzoNobel willen waterstof produceren in Delfzijl. De fabriek heeft potentie om uit te groeien tot de grootste waterstoffabriek in Europa.

AkzoNobel en Gasunie onderzoeken de mogelijkheid om op het Chemie Park Delfzijl groene waterstof te produceren. Daarvoor willen ze duurzaam opgewekte elektriciteit gebruiken. Daarmee kan met behulp van een zogeheten elektrolyzer water worden gescheiden in waterstof en zuurstof. Op die manier kan ook elektriciteit worden opgeslagen, omdat door waterstof en zuurstof samen te voegen weer stroom ontstaat.

De installatie zou volgens de initiatiefnemers de grootste waterstoffabriek in Europa kunnen worden. De installatie moet 3 kiloton waterstof per jaar gaan leveren, genoeg om bijvoorbeeld driehonderd waterstofbussen te laten rijden. Volgend jaar valt het besluit of de fabriek er komt.

Bij gebruik van waterstof als brandstof voor voertuigen of industriële toepassingen komt geen CO2 vrij. Bij de productie is dat nu nog wel het geval, omdat de meeste waterstof gewonnen wordt uit aardgas. Anders is dat met elektrolyse, waarbij water met behulp van stroom gesplitst wordt in waterstof en zuurstof.

AkzoNobel en Gasunie hopen uiteindelijk installaties te kunnen bouwen die op nog grotere schaal (vanaf 100 megawatt) duurzame stroom converteren en opslaan in de vorm van waterstof.

Noord-Nederland is volgens de bedrijven een geschikte plek voor dit experiment. Er wordt op grote schaal groene stroom opgewekt, er zijn chemische bedrijven gevestigd en de benodigde infrastructuur voor de opslag en transport van gas is aanwezig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.