Holthausen bouwt met Amerikaans Hyzon fabriek voor waterstoftrucks; fabriek levert mogelijk duizend banen op

Zo moet de truck op groene waterstof er uit gaan zien. Eigen foto

Het bedrijf Holthausen in Hoogezand begint met het Amerikaanse Hyzon Motors een fabriek voor vrachtwagens die op (groene) waterstof rijden.

Beide ondernemingen vormen een joint venture, Hyzon Motors Europe BV, die een plek in Noord-Nederland zoekt voor de bouw van de fabriek die voor de Europese markt gaat produceren. Volgens Max Holthausen, die met zijn vader Carl de onderneming gaat leiden, moet de fabriek per jaar om te beginnen zo’n 500 vrachtwagens maken.

 Dat moeten er uiteindelijk 2000 jaarlijks worden. Daarmee zal het aantal directe en indirecte banen die de fabriek oplevert groeien van 100 naar 1000, aldus Holthausen. Hij en zijn vader Carl zeggen trots te zijn dat ze de geavanceerde Hyzon-truck in Europa kunnen introduceren en maken.

Zonder schadelijk uitstoot

Met groene waterstof rijden voortuigen zonder enige schadelijke uitstoot.

Hyzon is een opkomend merk dat zich toelegt op de productie van trucks en bussen op waterstof. De eerste fabriek staat in China, waar de productie geleidelijk wordt opgevoerd van 600 naar 1500 vrachtwagens per jaar. De tweede fabriek werd recent geopend in een voormalig onderkomen van General Motors in New York, die de markt in VS moet gaan bedienen. Hyzon heeft ook de opening van een fabriek in Australie aangekondigd.

Hyzon is van oorsprong een Aziatische bedrijf. Het had zijn hoofdkantoor in Singapore maar dat is inmiddels ook in New York gevestigd.

Groeiende belangstelling

Samen met Holthausen wil Hyzon de Europese markt veroveren. Beide bedrijven zien daartoe goede kansen vanwege de groeiende belangstelling in de de EU voor groene waterstof en de grote bedragen aan subsidie die beschikbaar zijn voor de introductie van de energiedrager.

De partner van Hyzon is Holthausen Clean Technology, de dochter van de Holthausen Groep die zich toelegt op de ombouw van voertuigen voor groene waterstof. De Hoogezandster onderneming trekt wereldwijd belangstelling voor zijn toepassingen van de waterstoftechniek.

Eerste en enige onderneming

Hyzon zegt de eerste onderneming in Europa te zijn die in serie voetuigen met ‘zero emission’ bouwt en de enige onderneming in de wereld die volledige ‘schone’ vrachtwagens van meer dan 40 ton maakt.


menu