Hoofdzetel van Koepon Holding weg uit Feerwerd

De hoofdzetel van Koepon Holding verdwijnt uit Feerwerd, maar toch zal de werkgelegenheid van het fokkerijbdrijf in het Groninger dorp toenemen.

Dat verwacht Cees Hartmans, algemeen directeur van Koepon Holding.

Het fokbedrijf van Wijnand Pon werkt aan een fusie met de coöperatieve Amerikaanse ki-organisatie CRI (ki = kunstmatige inseminatie) en krijgt in de nieuwe organisatie een belang van 70 procent. Ondanks het meerderheidsbelang is besloten het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie onder te brengen in het Amerikaanse Madison. ,,Omdat CRI leden heeft en omdat het merendeel van onze business in Noord-Amerika zit”, legt Hartmans uit.

Verlies van arbeidsplaasten

Het besluit betekent dat drie van de 25 arbeidsplaatsen naar de VS gaan. Daar staat een uitbreiding van de activiteiten in Nederland en Europa tegenover. ,,Per saldo verwacht ik dat we in Nederland gaan groeien”, zegt Hartmans.

Onder Koepon vallen vier bedrijven waaronder ki-organisatie Alta Genetics. Het bedrijf heeft een omzet van circa 160 miljoen euro en heeft 800 medewerkers in vaste dienst. CRI heeft eenzelfde omzet en telt 1200 medewerkers. Een belangrijke aanleiding voor de fusie zijn de enorme investeringen die nodig zijn om leidend te kunnen blijven in de genetica.

De melkveebedrijven van Wijnand Pon, onder meer in Garnwerd, vallen niet onder Koepon. Pon is tevens eigenaar van de Pon Holding met onder meer het VW-importbedrijf en fietsenbedrijf Gazelle.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.