Hoogleraar: nu meters maken met oplossingen voor Groningse gas

Meters maken. Dat is volgens de Groningse universiteitshoogleraar André Faaij de remedie voor het probleem met het Groningse gas. Plannen en mogelijkheden om energie te besparen en te vergroenen zijn er genoeg, meent hij.

Alle maatregelen die nodig zijn om de productie van Groningengas terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter staan al in het bestaande Energie-akkoord en andere plannen van de Rijksoverheid om af te rekenen met de CO2-uitstoot.

Dat zegt André Faaij, universiteitshoogleraar Energie Systeem Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe, onderdeel van de New Energy Coalition. ,,Alleen moeten er nu eindelijk eens meters worden gemaakt”, aldus Faaij.

Zonnepanelen en hybridewarmtepompen

Hij doelt onder meer op de toerusting van woningen met zonnepanelen en hybridewarmtepompen, die overwegend op elektriciteit en alleen bij lagere temperaturen nog op gas werken. ,,Eigenlijk zijn die technieken al gemeengoed. Daarmee kun je het gasverbruik van huishoudens – nu zo’n 9 tot 10 miljard kubieke meter gas – halveren.''

De installatie ervan is volgens de hoogleraar vrij eenvoudig. ,,Het vergt een investering van zo’n 10.000 tot 12.000 euro, maar doordat je energierekening veel lager wordt haal je dat er in zes jaar uit. Er moet ook vaart worden gezet achter de grootschalige renovaties; met woningisolatie, driedubbel glas in de ramen, dat soort dingen.... De voornemens om tot 2050 honderdduizenden huizen per jaar aan te pakken, moeten nu grootschalig worden uitgerold. Daarmee kun je het gasverbruik door de huishoudens decimeren.”

Een zelfde programma is volgens hem nodig in de gebieden in Duitsland, België en Frankrijk waar huishoudens en bedrijven ook Groningengas gebruiken, vorig jaar gezamenlijk 28 miljard kubieke meter. Faaij: ,,Daar wordt een enorme hap van het Groningengas verbruikt. Als het buitenland flexibel wil omgaan met de leveringscontracten, levert dat veel op.”

André Faaij.

Windenergie

Nog groter dan de hoeveelheid gas die de Nederlandse huishoudens verbruiken is het volume gas waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Faaij: ,,Dan praat je over vijftien miljard kubieke meter, hoewel dat niet alleen Gronings gas is. Het kabinet moet nu veel agressiever werken aan de doelstellingen met windenergie. Die wordt ook steeds goedkoper. Ook met de inzet van biomassa om energie op te wekken moet worden doorgepakt.”

Faaij bepleit ook een impuls voor de productie van biogas. ,,Ik denk dat als we ons best doen we uitkomen op zo’n 3 tot 4 miljard kuub per jaar. Dat is bepaald geen te verwaarlozen hoeveelheid. Daar bovenop kun je ook nog kijken naar nieuwe technieken. Er worden betere vergisters ontwikkeld. Er zijn ook concepten voor grasraffinage, met speciaal geteeld gras dat goede biogasopbrengsten geeft. Een mogelijkheid waarmee je ook gas kunt besparen: er waterstof aan toevoegen. Dat lijkt mogelijk tot ongeveer tien procent, zonder dat het problemen oplevert.”

Faaij noemt als voordeel van de waarschijnlijke bouw van een stikstoffabriek die importgas op dezelfde kwaliteit kan brengen als Groningengas, dat het de mogelijkheid biedt om flexibel om te gaan met de gasproductie. Maar het heeft eigenlijk hetzelfde bezwaar, zegt hij, als de overschakeling van Groningengas naar laagcalorisch gas waartoe minister Wiebes de industriële grootverbruikers opdracht heeft gegeven.

Faaij: ,,Je doet toch liever investeringen die structurele besparingen en duurzame energie opleveren. Warmtepompen, vergisters, zonnepanelen – alle technieken voor duurzaam energiesystemen zijn zo veel goedkoper dan tien jaar geleden en die kostendalingen gaan door bij verdere marktgroei. We kunnen er direct grootschalig mee aan de slag.”

Slochterenveld

Hij geeft toe: er zijn jaren nodig om afbouw van de gasproductie naar het niveau te brengen dat de veiligheid in het aardschokgebied waarborgt. ,,Dat is natuurlijk de spanning die erop zit. Je moet je afvragen hoe lang je boven die twaalf miljard kuub kunt zitten. Een omstreden idee dat ik zelf graag onderzocht zou willen zien gaat uit van drukhandhaving in het Slochterenveld.

Dat betekent: blijven produceren en industriële CO2 (of stikstof) in het veld injecteren. Zo kan het Slochterenveld een CO2-opslagreservoir worden dat bijdraagt aan een beperking van de uitstoot, maar mogelijk ook de formaties in de bodem stabiel maakt. Er is een uitgebreid onderzoek- en testprogramma nodig om te kijken of dat veilig kan, maar het is een interessante optie die ik graag onderzocht zie.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.