De jacht op jongeren op de arbeidsmarkt is geopend. In verschillende sectoren is het aantal vacatures voor jongeren groot. Zeker nu de horeca aan vooravond van heropening staat.

Jongeren hebben op dit moment de keus, zegt arbeidsmarktadviseur Erik Oosterveld van het UWV. ,,We zien in sectoren als callcenters, toerisme, winkels en horeca een groeiend aantal vacatures die door jongeren opgevuld kunnen worden.’’

Het is op dit moment heftig

Een beeld dat eigenares Wies van ’t Slot van uitzendbureau 365 Werk in Groningen ook ziet. Op een vacature komen momenteel veel minder reacties binnen dan vroeger.

,,Het is op dit moment heel heftig. We gaan zelf de boer op om vacatures vervuld te krijgen. Als er op een vacature twee reacties komen, zijn wel al blij. Het gebeurt dat er helemaal geen reacties komen.’’

Even genieten na corona in plaats van werken

Van ’t Slot heeft daarbij het gevoel dat jongeren op dit moment ook niet zitten te springen om werk. ,,Het is een analyse van de koude grond, zeg ik meteen. Maar in de coronatijd hebben veel jongeren gewerkt en thuis gezeten. Ze hebben nu geld en soms denk ik wel eens dat jongeren na de crisis ook even iets hebben van ‘ik wil nu van de zomer en de horeca genieten in plaats van er te werken’.’’

Oosterveld durft die conclusie niet te trekken. ,,Wat je wel ziet is dat een paar sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis nu weer aantrekken. Daarnaast was er op het gebeid van IT en techniek al een groot tekort. Er ontstaat dus flinke concurrentie. Callcenters, horeca, winkels en toerisme hebben allemaal vacatures gericht jongeren.’’

Horeca had al veel openstaande vactures

Dat de horeca zit te springen om personeel is niet nieuw. Kort voor de crisis was het aantal vacatures al hoog. Op dit moment staan er in Drenthe en Groningen via het UWV 207 vacatures open.

Oosterveld: ,,Dat is minder dan in 2019. Het goede nieuws is dat steunmaatregelen van de overheid hebben gewerkt. Bedrijven zijn daardoor op de been gebleven. Maar ik denk ook dat de horeca qua vacatures snel weer op het hoge niveau van twee jaar geleden zit.’’

Veel jongeren werken op prik- en testlocaties GGD

Ook al omdat de horeca gedurende de crisis veel concurrentie op de arbeidsmarkt heeft gekregen. Mensen uit de horeca gingen aan de slag in supermarkten, distributiecentra en verzorgingshuizen. Ook de test- en priklocaties van de GGD zijn in trek bij voormalig horecapersoneel. Het zijn baantjes die goed betalen.

,,Komt bij’’, zegt Van ’t Slot dat in de supermarkten en de zorg een fikse toeslag wordt betaald voor bijvoorbeeld het werken op zondag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Arbeidsmarkt
Coronavirus
Horeca