Horeca heropent. Met een lach en een traan: 'Het is ondernemen met beperkingen. Dit kan financieel niet uit'

Passen en meten op het terras van Trijns Stadstuin. Foto: Jaspar Moulijn

Restaurants en cafés kunnen maandag weer los. Horecabazen hebben er zin in. Zin om bezig te zijn, zin om na acht weken weer gasten te ontvangen. Maar een slagschaduw is er ook. ,,Het is ondernemen met beperkingen. Dit kan financieel niet uit.’’

Luttele weken voordat premier Rutte de slimme lockdown afkondigde, ging in hartje Assen restaurant Trijns Stadstuin voor het eerst open.

De lockdown was een klap, maar als zoveel restauranthouders schakelde eigenaresse Trijn Karssens snel om. Ze ging maaltijden bezorgen. ,,Afhalen kon ook.’’

Contact met klanten

Het leverde geen goud op, belangrijker was dat medewerkers bezig bleven en vooral dat het contact met de klantenkring overeind bleef.

Dat contact was ook voor Eric van der Veen van Rue de la Gare in Emmen van groot belang. ,,Vanaf het begin van de lockdown heb ik geprobeerd positief te blijven. Het contact met vaste gasten vond ik heel belangrijk. Daar heb ik veel aandacht aan besteed.’’

Karssens en Van der Veen zijn blij dat de lockdown erop zit. Vanaf maandag gaan ze weer open. Het is wat hen betreft geen moment te laat. ,,Ik heb er heel veel zin in’’, zegt Van der Veen.

Het water is op

Dat geldt zeker ook voor Jan Braam, eigenaar van De Witte Olifant (grand café in Klazienaveen en herberg in Schoonebeek). ,,Laat duidelijk zijn dat we graag willen. Ik heb er zin in weer gasten te kunnen begroeten. Maar we kunnen ook echt geen dag langer wachten. Het water is op. Het moet nu weer gaan druppelen.’’

Want druppelen is het vanaf maandag, maakt Braam duidelijk. De versoepeling is mooi, maar de beperkingen maken geld verdienen onmogelijk, zegt hij. ,,Je probeert break-even te halen, maar dat wordt een hele opgave.’’

In juli volgt mogelijk een verdere versoepeling en zijn binnen 100 mensen toegestaan. Het zal op veel plekken amper soelaas bieden, meent Braam. ,,Waarom? Omdat je 1,5 meter afstand moet handhaven. Dan is er vaak de ruimte niet om zoveel mensen binnen te laten.’’

Nu moeten we het verdienen

De klap komt dubbel zo hard aan, zegt Braam, omdat het hoogseizoen is. ,,Dit is de tijd waarin we het moeten verdienen. Op deze manier open zijn, mag niet te lang duren, anders wordt het heel lastig.’’

De beperkingen op het terras en in de zaak maken verdienen zeker lastig, bevestigt Van der Veen. ,,Ik hoop 30 procent van mijn normale omzet te halen. Je bent heel beperkt. Binnen is het puzzelen met de tafels. Je wilt al je gasten tevreden houden, maar dat valt niet mee. Steun van de overheid blijft zeker nodig.’’

,,Als we vijf dagen dertig man in de zaak hebben, is er niks aan de hand’’, zegt Karssens. Maar dat zie ik niet meteen gebeuren. Er zal wel eens een dag zijn dat je vol zit, maar ik denk ook dat veel mensen de kat uit de boom kijken.’’

Reserveringen

Is er na twee maanden onthouding niet volop gereserveerd? Karssens: ,,Grappig was wel de avond waarop Rutte de versoepeling aankondigde. Kreeg ik dezelfde avond al telefoontjes van mensen die zeiden ‘we komen hoor’. Nu loopt het redelijk door.’’

Dat geldt ook voor Rue de la Gare. ,,Het druppelt binnen’’, zegt Van der Veen. Hij wil na de heropening zoveel mogelijk de sfeer van vroeger terugbrengen. Ik heb er heel veel zin in, maar het zal wel even wennen zijn.’’

Geen corona-verhoging

Of dat wennen ook geldt voor de prijzen? Gaan die omhoog? ,,Ik doe het niet’’, zegt Braam, ,,de prijzen zijn in het begin van het jaar al omhoog gegaan. Ik doe niets met een corona-verhoging. Het heeft niet veel zin.’’

Toch, zegt Braam, moet het niet alleen over geld gaan. ,,Maar ook over het ontvangen van gasten. En over het hebben van begrip. Er is voor de horeca veel onduidelijkheid. Tegelijkertijd hebben wij veel steun en begrip gehad van de gemeente Emmen. Begrip dat wij op onze beurt weer vragen van de gasten. Het zal wel eens voorkomen dat we ‘nee’ moeten zeggen. We hopen dat de gasten daar goed mee omgaan.’’

menu