Steeds meer woningen worden boven de vraagprijs verkocht. In 2015 gebeurde dat maar bij 7 procent van de huizen. Vorig jaar was het al de helft, constateert het CBS. Het statistisch bureau berekende voor alle Nederlandse gemeentes hoeveel er door huizenkopers werd overgeboden.

Vooral in Groningen ontkom je er niet aan. Daar ligt de gemiddelde transactieprijs liefst 5,7 procent boven de vraagprijs, blijkt uit het onderzoek van het CBS op basis van gegevens van het Kadaster en huizensite Jaap.nl. In de Drentse hoofdstad Assen is de gemiddelde transactieprijs 2,2 procent meer dan de vraagprijs.

In een aantal Noordelijke gemeenten lag de transactieprijs ook onder de vraagprijs. In Westerveld betalen kopers relatief het minst, met 2,2 procent onder de initiële vraagprijs.

Overboden

In vergelijking met de rest van Nederland konden kopers in 2020 nog een goede slag slaan met het kopen van een huis. Bij het merendeel van de gemeenten was de transactieprijs vergelijkbaar met de vraagprijs.

Landelijk nam het aantal gemeenten waarbij gemiddeld meer dan 2 procent overboden werd drastisch toe. In 2017 was dit slechts in een enkele gemeente het geval, in 2020 werd in bijna vijftig gemeenten gemiddeld meer dan 2 procent overboden.

Sneller verkocht

Woningen worden ook steeds sneller verkocht, meldt het CBS verder. Begin 2015 stond een verkochte woning gemiddeld tien maanden te koop en sindsdien werd de gemiddelde aanbodtijd steeds korter, tot ruim twee maanden in 2020. Eind 2020 is de gemiddelde aanbodtijd van verkochte woningen in geen enkele provincie langer dan drie maanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie