Hyperloop in Groningen? Dat is nog lang geen gelopen koers

De hyperloop. Afbeelding: Plompmozes

Aanstaande omwonenden van het European Hyperloop Center zijn overrompeld door het bericht dat de bouw van het testcentrum kan beginnen. Zover is het nog lang niet, vinden ze.

Initiatiefnemer Hardt Hyperloop in Delft maakte een jaar geleden bekend dat het kiest voor een testcentrum in de polder bij Lageland onder Groningen.

Het geld is rond

Half oktober zeiden minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Mona Keijzer (Econbomische Zaken) in een kamerbrief dat ze 4,5 miljoen over hebben voor de testbaan. Voorwaarde was dat het bedrijfsleven het leeuwendeel van de investering van ongeveer 30 miljoen zou ophoesten.

Naast een bijdrage van 3 miljoen door de provincie Groningen zijn Tata Steel, Posco, BAM, NS en Schiphol bij het project betrokken. Deze week werd bekend dat hiermee aan de voorwaarde voor subsidie is voldaan en dat de financiering van het project rond is.

Zienswijze schrijven

De voortgang valt bewoners rauw op het dak, zegt Alie Holtes. De testbaan is onderdeel van een gebiedsvisie. Daarin moet naast het testcentrum plek worden gevonden voor een hoogspanningsstation en zonnepark.

Holtes: ,,Ik was deze week nog bezig een zienswijze te schrijven voor die gebiedsvisie en dan krijg je plotseling het bericht dat de bouw van het testcentrum doorgaat.’’

Buis van bijna 3 kilometer

Het testcentrum bestaat uit een lab en een 2,6 kilometer lange testbuis. Door die buis moeten capsules gaan die snelheden kunnen bereiken van bijna 700 kilometer. Mocht de hyperloop ooit definitief van de grond komen, dan kan het een milieuvriendelijk alternatief zijn voor vliegreizen over korte afstand, zoals Amsterdam-Parijs.

Holtes verwacht dat de komst van het testcentrum niet zomaar een gelopen koers is. ,,Ik vermoed dat nogal wat mensen hier in de buurt bezwaar aantekenen tegen de vergunning. Mensen vragen zich bijvoorbeeld af wat het betekent als je in een aardbevingsgevoelig gebied dit soort dingen doet.’’

Moedeloos van: Holadiee, dit is een superproject dat door moet gaan

Medebewoner Heike Of zegt zo langzamerhand moedeloos te worden van de gang van zaken. ,,Over die hyperloop hoor je elke keer weer ‘holadiee, dit is een superproject, dat moet doorgaan’. Ik denk niet dat dat de manier is om draagvlak te krijgen bij bewoners.’’

Of overweegt in een het voorjaar een paneldiscussie op poten te zetten met bewoners en raadsleden. Daarin zouden bewoners nog eens duidelijk kunnen vertellen wat ze vinden van de gebiedsvisie. ,,Want ik heb niet echt het idee dat wij worden gehoord. We hebben al zo vaak gevraagd ‘informeer ons direct en steeds weer gebeurt dat niet. Moeten we het weer in de krant lezen. daar word je moedeloos van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
hyperloop