Iedereen zat op oud frituurvet

Festivals denken verder dan alleen in cultuur en gezelligheid. Weg met de verkwisting! Innofest haalde festivalmensen en ondernemers naar Oerol voor een demonstratie.

Goed, het is nog erg vers. Innofest, een samenwerkingsverband van acht Friese, Groningse en Drentse festivals, bestaat pas sinds januari. Veel moet nog worden bedacht of staat nog in de kinderschoenen. Maar het enthousiasme over hergebruik, schone energie en ogenschijnlijk simpele oplossingen voor fikse problemen was groot vrijdagmiddag. ‘t Presenteert ook lekker weg, op zo’n Terschellings festivalterrein dat baadt in de zon.

Draagbaar en verplaatsbaar

Zo staat hier een 3D-printer die composteerbaar plastic gaat printen. ,,Op het FestiValderAa in Drenthe, begin juli, moet-ie dat kunnen. Uiteindelijk willen we bijvoorbeeld plastic betaalmuntjes waarvan het bij wijze van spreken geen kwaad kan als je ze weggooit’’, zegt directeur Anna van Nunen van Innofest. Ook leuk: die handig draagbare en dus verplaatsbare accu, de Watsun, bijvulbaar met een flinke portie stroom uit afval. Of de ‘circulaire stamtafel’ van de Groningse kunstenaar Maria (’afval bestaat niet’) Koijk. Van vuilnisbeltmateriaal.

Tiny Tim

En wat te zeggen van de Tiny Tim? Het huis van de toekomst, vinden de bedenkers uit Lisserbroek logischerwijs. Slechts 13 vierkante meter, maar aardig ruim ogend, van hout dat in een azijnbad heeft gedobberd, waardoor je het niet hoeft te verven. ,,Mensen willen af van die drukkende hypotheeklast, hoor je steeds vaker’’, prijst Dante (een heel andere dus dan die van De Hel) de woning aan. Zet er vier wielen onder, en je kunt er nog meer mee.

Van de kartonnen tent op het terrein heeft een campinghouder hier een stevige voorraad in zijn schuur liggen. Voor nood. Er wil nog wel eens wat wegstormen immers. Sander ten Bosch, projectleider van het TT-festival, ziet direct kansen. ,,Wij hebben een groot gebrek aan overnachtingscapaciteit tijdens de TT. Alles zit vol, of is onbetaalbaar.’’ Innovatiegoeroe Martijn Aslander, die inmiddels wereldwijd in oplossingen denkt: ,,Ik zie een mooie B&B-kans voor uitkeringsgerechtigden.’’

Slim

Ten Bosch laat in Assen vanaf woensdag, als zijn feest losbarst, publieksmetingen verrichten. ,,Assen heeft een centrum voor dan erg veel mensen. Vorig jaar hebben we een nulmeting gedaan. We hebben nu op plekken attracties neergezet, en merchandising, waarmee we het publiek hopen te leiden. Na de TT gaan we met ondernemers om tafel om te bekijken hoe we samen meer slims kunnen bedenken.’’

Heel ver is Welcome To The Village in Leeuwarden, waar Bernou Ozinga verantwoordelijk is voor het project DORP. ,,Bij ons komt het Leiden-Delft-Erasmus Centre of Sustainability, een week keihard denken hoe je een betere wereld kunt maken. Met studenten van de RUG, Stenden en de NHL.’’ Namens dit universitaire duurzaamheidsinstituut was Gertjan de Werk van TU Delft present. ,,Weet je? We moeten innovaties veel sneller in de praktijk testen. Er ligt veel moois klaar, maar de angst om fouten te maken is groot, omdat studenten en wetenschappers daarop worden afgerekend. De ervaring leert: hoe groter de fout, des te beter de innovatie uitpakt.’’

Toen was het boek 100 procent Terschelling van Elmo Verwijs al gepresenteerd. De ruimtelijk vormgever inventariseerde eerst de skills van de Terschellingse bevolking. Wie kan wat. Wie hééft wat. En voeg dat samen. ,,Kijk wat er is aan materiaal voordat je van alles aansleept.’' Zo zaten de Innofesters op banken gelakt met lak van oud frituurvet. Niemand die vastplakte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.