In Memoriam Jan de Vries: Hij hield van verhalen en anekdotes

Jan de Vries, de grondlegger van de (weg, water, spoor) containerterminal bij Veendam, is afgelopen zondag op 76-jarige leeftijd overleden.

Jan de Vries, die veel heeft betekend voor Veendam en omgeving, hield van verhalen en anekdotes. Hij was dik veertig jaar geleden al eens parttime-manager van het betaalde voetbal in Veendam bij BV Veendam. Hans Westerhof, de latere trainer, was er voetballer maar kwam op de eerste training niet opdagen want zijn vakantiefietstocht door Engeland duurde langer dan gedacht. De Vries: ,,Hans had precies uitgezocht welke afstanden hij per dag kon rijden, maar had er niet bij stilgestaan dat op een Engelse kaart de afstanden in mijlen zijn.’’

Prettig soort dadendrang

Hij genoot van dit soort verhalen en daarom was het fijn toeven in zijn omgeving. De openhartige De Vries had altijd een verhaal, zoals over die Roemeense ondernemer die op de Europese kaart constateerde dat Veendam vlakbij Rotterdam lag en hij dus wel met Veendam zaken kon doen. De Vries beaamde dat gretig. ,,Maar en paar dagen later stond hij in Rotterdam en belde me: waar zitten jullie precies?’’

Jan de Vries, gezegend met een prettig soort dadendrang, heeft zich altijd ingezet voor Veendam en omgeving. Vanuit zijn eerste werkgever Avebe raakte hij verzeild bij de BV Veendam. Beide organisaties waren destijds nauw met elkaar verweven. Hij leerde er hoe betaald voetbal in de marge moest opereren, was zelfs nog spelersadviseur (McNulty, Tikak, Korte) tegen de vergoeding van een bosje bloemen en was rapporteur betaald voetbal totdat hij ineens op cursus moest.

Railservice center was levenswerk

Zijn levenswerk was eigenlijk het railservice center bij Veendam, Groningen Railport geheten. Er is daar iets van 130.000 vierkante meters loodsruimte aan water, spoor en weg. Het was de grootste inland-terminal buiten Rotterdam, de sluis tussen Duitsland/Skandinavië en Rotterdam. Zijn transportbedrijf Jonker Transport (later Vos Intermodal, toen het werd overgenomen door Vos Logistics) was de regisseur op dat complex.

De bedoeling was het geheel uit te bouwen tot een grote noordelijke logistieke dienstverlener. De power van Jan de Vries botste al vrij snel met Wim Vos, de grote eigenaar van Vos Logistics. Het leidde in 1999 tot zijn afscheid met een legendarische afscheidsreceptie.

Wat een feest had moeten worden, werd dankzij Vos een soort dodewake voor de terminal. Vos was alleen maar negatief en daarmee wilde hij de overheid onder druk zetten. De toen geridderde De Vries kreeg op de receptie een tegeltje met de spreuk: Jan werd Jonker, Jonker werd Vos, jammer want nu is Jan de klos.

Bleef werken aan droom

Jan de Vries liet zich niet vermurwen en bleef werken aan zijn droom van een noordelijke logistieke dienstverlener. In 2008 kon hij Vos Intermodal overnemen. Zijn zoon Edwin werd er directeur. De Vries Transport Groep ging een jaar later onderuit en tot op de dag van vandaag voeren de curatoren daarover strijd met de financiers.

Jan de Vries leed de laatste jaren onder een verslechterende gezondheid. Deze week wordt in besloten kring afscheid van hem genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.