Industrie wil stikstoffabriek en niet ombouwen voor minder gebruik G-gas

Het is geen goed plan om industriële grootverbruikers van laagcalorisch gas uit het Slochterenveld nu te laten omschakelen naar buitenlands hoogcalorisch gas.

Dat zegt directeur Hans Grünfeld van de VEMW, de belangenorganisatie van zakelijke elektriciteit- gas- en waterafnemers in Nederland. Volgens hem ligt het meer in de rede een verdere verlaging van de productie van Groningengas mogelijk te maken door een stikstoffabriek te bouwen, die het hoogcalorisch gas omzet in gas van Groningen-kwaliteit. Daarmee kan Nederland zijn verplichtingen nakomen om gas van Groningen-kwaliteit te leveren aan met name België (10 miljard kubieke meter per jaar) en Duitsland (15 miljard kubieke meter per jaar).

Brief

Grünfeld reageert op het voornemen van minister Wiebes van Economische Zaken om industriële grootverbruikers van Gronings gas in een ,,vrij straf gestelde brief” te vragen over te schakelen op buitenlands gas. Zij gebruiken gezamenlijk 5,5 miljard kubieke meter Gronings gas per jaar, ofwel 15 procent van de gasvraag in Nederland. Gasunie heeft berekend dat door ombouw voor 2022 het verbruik van laagcalorisch gas door de industrie met 3,4 miljard kubieke meter kan worden teruggebracht.

Complex

De VEMW-directeur vindt het verzoek van Wiebes niet logisch. ,,Zo’n ombouw is heel complex. Hele installaties en branders moeten worden aangepast. Dat kost veel geld. Het kabinet dwingt de industrie ook al tot 2030 zijn CO2-uitstoot te halveren. Dat vergt grote investeringen. Bovendien liggen lang niet al die bedrijven dicht bij een leiding die hoogcalorisch gas aanvoert. Er moeten dus ook kostbare verbindingen worden gemaakt.”

Elektriciteit

Bij de verduurzaming van de industrie zal de inzet van gas voor een belangrijk deel vervangen worden door elektriciteit, vertelt de VEMW-directeur. ,,Dat is ook kostbaar. Het zal bovendien ook bijdragen aan een verlaging van het gasverbruik”, aldus Grünfeld.

Gasunie

Hij wijst er op dat de bedrijven zelf nooit een keuze hebben kunnen maken tussen het gebruik van laag- en hoogcalorisch gas. ,,Dat heeft de Gasunie voor hen bepaald.”

Staat

De VEMW-directeur vindt dat de investeringen in de stikstoffabriek betaald moeten worden door degenen die de exportcontracten met Duitsland en België zijn aangegaan en daar geld aan hebben verdiend. Grünfeld: ,,Dat zijn GasTerra, de NAM en de staat.”

Groningen en Drenthe

In Groningen en Drenthe zijn zo’n 20 à 30 grootverbruikers van Gronings gas. Daarvan is een reeks te vinden in het Chemie Park Delfzijl. Andere bedrijven in beide provincies die een brief van Wiebes kunnen verwachten zijn onder meer de kartonfabrieken van Solidus Solutions (in Coevorden, Hoogkerk, Oude Pekele en Bad Nieuweschans), de Avebe-fabrieken in Foxhol, Ter Apelkanaal en Gasselternijveen, de Suikerunie in Hoogkerk, DOC Kaas in Hoogeveen, QSil in Winschoten, Eska Graphic Board in Hoogezand en Emmtec Services in Emmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.