Is er nog een sprankje hoop voor de Vrijbuiter?

Officieus zijn er geen kandidaten meer om het failliete De Vrijbuiter in Roden voort te zetten, maar er is nu wel ruimte om buiten de curatoren om een soort van vrijetijdswinkel op de locatie in Roden te starten.

Een geïnteresseerde partij hoeft daarvoor nu alleen nog maar met de eigenaar van het pand, Neddex uit Rotterdam, te onderhandelen. Het pand was geen eigendom van De Vrijbuiter en viel daarom buiten het faillissement.

Sluiting Vrijbuiter klap voor Roden: 120 man op straat
Lees verder

Jan van Burg, één van de curatoren van De Haan Advocaten, wil daarop niet speculeren. Duidelijk is wel dat er in de eindfase van een bankroet als dit op de achtergrond ook veel beweging is van geïnteresseerde partijen. Van Burg: ,,Maar dat onttrekt zich aan ons gezichstveld.’’

Geen hoop voor personeel

Het zijn dynamische processen die zich in de eindfase van een groter faillissement afspelen, zo zegt Van Burg. ,,Daarom zeg ik ook niet op voorhand dat de locatie in Roden kansloos is.’’ Eén ding is wel zeker: Vervat, de laatst overgebleven overnamekandidaat waarmee de curatoren nog spraken, gaat in Roden niet verder met De Vrijbuiter. De 120 mensen in Roden komen daarmee op straat.

Dat de winkel in Roden min of meer een grootstedelijk pand in een plattelandsomgeving een commercieel onaantrekkelijke combinatie is, onderschrijft Van Burg. ,,Maar dat was in het verleden geen beletsel voor grote drommen mensen om in Roden te gaan kopen’’, zegt hij. ,,Zo is De Vrijbuiter wel groot geworden.’’

Decathlon

Maar het zijn nu andere tijden waarin dankzij de webshop geen overbodige afstanden meer hoeven te worden afgelegd. En bovendien is er grote concurrentie van een keten als Decathlon, terwijl trends als glamping en festivaltenten dit deel van de retailmarkt ook beïnvloed hebben. De Vrijbuiter heeft de afgelopen jaren, onder de investeringsmaatschapij van Zeeman (kleding), geen enkel kaar zwarte cijfers geschreven. Er was daardoor misschien wel geen geld om De Vrijbuiter als formule nieuwe impulsen te geven.

Het is in elk geval zeker dat de naam De Vrijbuiter met voorraden en panden in Zaandam en Gouda naar het Rotterdamse Vervat gaan. Vervat heeft een soortgelijke megastore in Rotterdam. De Roermondse locatie van De Vrijbuiter was al eerder gesloten, want daar moest een verbouwing gebeuren terwijl er tegelijk een concurrent in de vorm van de keten Decathlon naar Roermond kwam.

Sluiting Vrijbuiter klap voor Roden: 120 man op straat
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.