Jeroen Dijsselbloem de eerste buddy in strijd tegen armoe

Een werkgever ziet het eerste teken van aanstaande armoe bij loonbeslag. Dit soort signalen is de start van een campagne om armoede te bestrijden. Jeroen Dijsselbloem is de eerste buddy.

De wil om een einde aan de ellende van armoede te maken. Daar draait het om. Toen Jeroen Dijsselbloem hoorde van dat voornemen, meldde hij zich spontaan aan als buddy. Hij was de eerste en inmiddels weet hij bijna duizend collega-buddy’s om zich heen.

Meer armoe in Groningen

Armoede wordt bij de bron aangepakt, zo vertelt Ron Steenkuijl, bedenker van stichting Helden van de Wil. Die stichting heeft zich gestort op het probleem dat een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met financiële problemen. Hij vermoedt dat dat percentage in Groningen hoger ligt, al zijn daarover geen cijfers beschikbaar.

Hij heeft komende week bedrijven uit Groningen gevraagd naar een bijeenkomst van Helden van de Wil te komen. Steenkuijl heeft hun hulp nodig. Want werkgevers weten bijvoorbeeld bij een loonbeslag als eerste dat een werknemer financiële problemen heeft. Ze kunnen helpen, met geld, actie of buddy’s.

Schaamte speelt ook mee

De stichting heeft een hulpdienst opgetuigd – Fikks genaamd - die de mensen aan digitale oplossingen en buddy’s kan helpen, de hulp kan zelfs anoniem gebeuren. ,,Afgezien van de privacy-gevoeligheid brengt deze problematiek ook schaamte met zich mee’’, weet Steenkuijl.

Steenkuijl is werkzaam bij de ADG Dienstengroep. Dat is een verzameling van twaalf bedrijven, waarvan de bekendste Asito (schoonmaak), TSN (thuiszorg), Timing (uitzendbureau), In Person (bedrijvenhulp) en Youbahn (online uitzendbureau) zijn. ,,We wilden als bedrijvengroep met een wezenlijk maatschappelijk thema aan de slag’’, vertelt Steenkuijl. ,,Armoede bleek, verrassend, het grootste maatschappelijk probleem te zijn.’’

Gewonde genezen in plaats van kruk te lenen

Allereerst keek Steenkuijl binnen het eigen bedrijvenconglomeraat: daar waren 5000 loonbeslagen per jaar, op een totaal aantal werknemers van 55.000. ADG wilde wel helpen dat probleem bij de horens te vatten en stelde 1 miljoen euro beschikbaar. Er zijn inmiddels meerdere partijen aangesloten, waaronder ook banken en telecommers, waardoor de kas goed gevuld is. Maar het probleem is immens (1,4 miljoen huishoudens kampen met financiële problemen) en dus zijn de financiële behoeften ook immens. Neem alleen maar de kostbare scholing van de duizend buddy’s.

Met de hulp van lokale ondernemers wil de stichting aan de slag. En daarbij is het de bedoeling de gewonde te genezen in plaats van een kruk te lenen. Er is het digitale programma Fikks bedacht, een initiatief met wat Steenkuijl ‘burgerkracht’ noemt. Dat is een app waarin iemand met geldzorgen contact kan leggen met een buddy naar keuze. Het is anoniem, gratis en vertrouwelijk. ,,Je pakt je geldzaken aan voor ze geldzorgen zijn’’, wordt beloofd.

Collectieve aanpak

Er is bovendien het programma Geldfit waar iemand met financiële zorgen een test kan doen. De tester komt daarbij langs een figuurlijke rotonde en neemt de juiste afslag neemt naar een oplossing op maat.

Helden van de Wil tracht ook de versnippering van de schuldhulp in Nederland ook tegen te gaan en bepleit een collectieve aanpak. ,,Het is in het belang van de burger’’, meent Steenkuijl.

‘Overheid hanteert hoogste incassokosten van het land’

Veel mensen raken vooral in de problemen door de vaak immense en onredelijke incassokosten die schuldeisers claimen: een kleine schuld met incassokosten op incassokosten op incassokosten leidt tot een onbeheersbare schuld. ,,Jullie hebben in Noord-Nederland het CJIB, het lichtend voorbeeld van de incasso’’, zegt Steenkuijl, die uitlegt dat juist de uitvoeringsorganisaties van de overheid de grootse schuldeisers van Nederland zijn. ,,Die hanteren de hoogste incassokosten van het land’’, weet hij. ,,Ik moet zeggen dat het ook vor mij een grote verrassing was.’’

Meer dan honderd bedrijven en organisaties hebben zich al aangemeld voor de bijeenkomst van Helden van de Wil op 7 mei. Groningens burgemeester Peter den Oudsten en voormalig minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zullen er spreken. De bijeenkomst is om 16 uur in Best Western hotel aan de Laan Corpus den Hoorn.

menu