Met zijn vader vernieuwde hij zo’n zeven jaar geleden voor eigen gebruik een camper, ‘een oud beestje van het merk Hymer’. Sindsdien laat de inrichting van de ideale kampeerbus Jorn Hofman (22) niet meer los.

Met zijn bedrijf VAN-Jorn in Groningen legt hij zich al zo’n vier jaar toe op de in- en ombouw van campers. Een samenwerkingsverband met Peugeot-dealer Nefkens luidt wat de jonge ondernemer betreft een periode van opschaling in. Het jonge bedrijf tekent nu voor de inrichting van zo’n twintig campers jaarlijks, maar dat moeten er binnen drie jaar honderd tot tweehonderd worden.

‘Fabriekscampers zijn onder de maat’

‘Fabriekscampers zijn onder de maat’, zo luidt de heldere boodschap op de website van de Groningse startup. De campers die Hofman inricht hebben een concept dat ze onderscheidt van de gevestigde merken. De kopers kunnen door een modulair systeem dat Hofman heeft ontwikkeld zelf het interieur samenstellen.

Aan een rail langs de wand kunnen bijna dertig verschillende modules worden bevestigd; bankjes, kastjes, bedden, keukens, lampjes. ,,Iedereen kan precies de camper krijgen die hij wil hebben”, aldus Hofman.

‘Allerlei kleine bedrijfjes’

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Hofman al een staat van dienst als ondernemer. ,,Ik heb allerlei kleine bedrijfjes gehad. De belangrijkste was kunstgalerie SmartArt aan de Westerkade in Groningen. Ik heb ook lampen ontworpen en gemaakt onder de naam Jorns Lampen Design.”

Ondertussen volgde hij ook de studie Industrieel Product Ontwerpen (,,Dat deed ik er eigenlijk een beetje bij”) aan de Hanzehogeschool Groningen. Daar studeerde hij twee jaar geleden af op de modulair ingerichte camper. In dezelfde periode bouwde hij op het Suikerterrein een werkplaats. Hofman: ,,Het geld daarvoor had ik van mijn vroegere bedrijfjes overgehouden.”

Volgende stap

De afgelopen jaren vernieuwde hij bestaande campers, maar richtte ook bestelbusjes in om ermee op reis te kunnen gaan. ,,Daar leer je ontzettend veel van”, zegt hij. De volgende stap die hij met zijn bedrijf zet, is de inrichting van nieuwe busjes voor de verkoop. De keuze viel daarbij op de Peugeot Boxer, die volgens hem goed is in te richten en door zijn beperkte draaicirkel gemakkelijk te besturen, ook in steden. De vanaf-prijs voor een Module Van, zoals de ingerichte Boxer heet, is zo’n 60.000 euro.

De eerste exemplaren zijn klaar en zijn nu te zien in de showrooms van Nefkens in Groningen, Utrecht, Den Bosch en Nieuwegein. Hofman: ,,Wij konden door corona niet op beurzen laten zien wat wij maken. Dus dit is een mooie gelegenheid. Zo kunnen wij verkennen hoe de markt ervoor is. Nefkens vindt het mooi om te laten zien dat er met hun busjes meer mogelijk is om spullen te bezorgen.”

‘Een camper kan altijd mooier en beter’

Hofman is de enige die fulltime voor de startup werkt. ,,Meestal zijn we met zo’n drie tot zes jonge mensen bezig. De anderen werken allemaal parttime. Het ene moment heb je iemand nodig die goed is in elektra, het andere moment een andere specialiteit.”

Met het oog op de beoogde schaalvergroting, ligt ook de bedrijfsvoering onder de loep. ,,Ik wil meer werk gaan uitbesteden”, zegt Hofman. Hij denkt daarbij aan de vervaardiging van de modules. Maar ook het product wordt verder ontwikkeld. ,,Een camper kan altijd beter en mooier worden. Ik weet zeker dat ik daar nog jaren mee bezig ben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie