Jumbo-slagers staken verzet

Meat Friends Noord mag van kartelwaakhond ACM de Centrale Slagerij van Jumbo in Beilen overnemen. Het personeel legt zich volgens de bonden bij de deal neer.

Dit voorjaar kondigde winkelketen Jumbo aan bedrijfsonderdelen af te stoten die niet rechtstreeks te maken hebben met het exploiteren van de supermarkten. Ook de Centrale Slagerij, die vleeswaren verwerkt voor verkoop in de winkels, werd in de etalage gezet. In augustus kondigde Jumbo aan een koper te hebben gevonden in Meat Friends in Roosendaal. Woensdag keurde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de deal goed.

Baangarantie

Meat Friends wil het Beiler bedrijf onderbrengen in een aparte vennootschap. Het bedrijf biedt de 104 vaste en 200 inleenkrachten in Beilen een baangarantie voor twee jaar. Leden van CNV en FNV eisten desondanks vorige week een sociaal plan van Jumbo waarop ze zo nodig vijf jaar lang een beroep zouden mogen doen. Jumbo heeft die eis vorige week naast zich neergelegd.

CNV en FNV hebben gisteren besloten geen verdere acties voor het personeel van de Centrale Slagerij op te zetten. Volgens FNV-bestuurder Jan-Willem Compaijen bestaat er te weinig draagvlak voor ‘vervolgstappen als het stellen van een ultimatum en het voeren van acties.’

Verkooptraject

De twee vakbondsbijeenkomsten in Beilen werden maar door 40 procent van de leden bezocht. De helft van hen wilde het ‘eindbod’ van Jumbo nog aanvechten, de anderen onthielden zich van stemming. De bonden concluderen daaruit dat de werknemers ‘kennelijk voldoende tevreden zijn met de twee jaar werkgarantie en de voortzetting van de arbeidsvoorwaarden bij Meat Friends. FNV en CNV sluiten daarom dit verkooptraject af’.

Gebruikelijk is dat bij een bedrijfsovername de nieuwe werkgever een jaar lang verantwoordelijk is voor de naleving van de lopende arbeidsovereenkomsten. Dat de werknemers in Beilen aanvankelijk een langdurig vangnet eisen, komt omdat in hun ogen een slagerij gemakkelijk te verplaatsen is, waardoor zij alsnog op straat kunnen komen te staan.

Afspraken

Volgens FNV-bestuurder Janwillem Compaijen worden er in de praktijk wel vaker afspraken voor een langere periode gemaakt. Hij wijst in dit verband op bloedzakkenfabrikant Fresenius in Emmer-Compascuum.

Directeur Stan Quinten van Meat Friends wil zijn plannen met Beilen pas toelichten als de deal met Jumbo helemaal rond is. Meat Friends houdt zich bezig met de productie en verkoop van vers vlees en verwerkt vlees via bedrijven als De Zaligheden, Brandenburg Culinair, Sleegers en Meat Friends Best.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.