Kampeerhal Vrijbuiter in Roden maakt geen doorstart (update)

Kampeerhal Vrijbuiter in Roden sluit definitief de deuren. De winkel maakt geen doorstart, in tegenstelling tot de filialen in Zaandam en Gouda.

Dat het definitief over en uit is, wordt onder meer bevestigd door wethouder Henk Kosters van de gemeente Noordenveld. ,,Het is hartstikke jammer. Dit nieuws is heel slecht voor de mensen die er werken, voor Roden en voor Noordenveld.''

Kosters spreekt van zeer triest nieuws dat er diep inhakt. Tegelijkertijd, zegt de wethouder, moet er ook niet bij de pakken worden neergezeten. ,,Na de surseance had ik goede hoop op een doorstart en leek het positief. Dat ben ik eigenlijk tot het laatst toe gebleven. Ik dacht: dit komt goed.'' Dat blijkt dus voor de kampeerhal in Roden niet het geval.

Zwarte dag

Eerder deze dinsdag meldde RTV Drenthe al het nieuws over het definitieve faillissement. Kosters: ,,De vraag is nu: hoe moeten we verder? We zijn wel in gesprek met ondernemers die iets op het Vrijetijdsboulevard zouden willen. Alleen het staat vast dat niemand dat op zo'n grote oppervlakte zoals bij De Vrijbuiter wil. Wij zijn nu samen aan het verkennen wat er mogelijk is.''

Dat De Vrijbuiter een toeristische trekpleister was voor Roden en omgeving, staat voor Kosters vast. ,,Je kunt wel zeggen dat dit een zwarte dag voor Roden en Noordenveld is.''

Stormloop op magazijnverkoop De Vrijbuiter in Roden
Lees verder

Huurprijs hal

De twee kampeerwinkels in Zaandam en Gouda zijn overgenomen door Vervat. Curator Matthijs Sturms bevestigt dat tegenover de regionale omroep. Volgens RTV Drenthe zijn de onderhandelingen over een mogelijke doorstart in Roden 'waarschijnlijk stukgelopen op de huurprijs van de hal'.

Eerder hadden de curatoren van De Vrijbuiter tientallen biedingen ontvangen van partijen die bereid zijn de failliete kampeerketen over te nemen. Er werken 300 mensen bij De Vrijbuiter, van wie 80 in vaste dienst.

De deuren van de kampeerhal zitten dinsdagmiddag potdicht. Met regelmaat komen mensen aan de deur, maar die druipen teleurgesteld af. Onder andere Wouter ter Veld (29) en Elise van der Niet (26) uit Eelde konden onverrichter zake weer naar huis. Zij hebben vorig jaar zwemspullen gekocht bij Vrijbuiter voor hun vakantie. En omdat ze deze week op reis gaan naar Mexico wilden ze nog even kijken of er nog wat te vinden was. Tevergeefs.

,,Wij zijn lang niet de enigen die hier lopen'', zegt Ter Veld. ,,Er stonden net al meer mensen voor een dichte deur. Het is zonde dat deze winkel dicht gaat. Zeker als twee andere vestigingen wel open blijven.”

'Ik denk vooral in nieuwe kansen die dit biedt'

Jan Willems, mede-eigenaar van het naastgelegen luxe cafetaria Alida’s Smulpaleis, zegt vooral in de zomer veel gasten van Vrijbuiter te hebben. Zo’n veertig procent van zijn klanten komt dan uit de kampeerwinkel. Toch is hij niet bang voor de gevolgen van de sluiting. Hij wijst daarbij onder meer op een grote vaste klantenkring.

Daarnaast wil Willems vooral niet bij de pakken neer gaan zitten en blijft heel positief. ,,Ik denk vooral in nieuwe kansen die dit biedt'', zegt de eigenaar van de cafetaria die enkele jaren geleden nog werd bekroond tot beste cafetaria van het land.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.