Kosten voor pinnen bij ABN Amro? Nibud: banken moeten afzien van boete op contant geld

Foto: ANP

Na de Consumentenbond heeft nu ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zich uitgesproken tegen de ’boete’ die ABN Amro en mogelijk ook andere banken gaan heffen op pinnen boven een bepaalde limiet. Banken zouden geen kosten moeten rekenen voor het pinnen van contant geld, vindt het Nibud.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart waarschuwt in dagblad Trouw dat die ontwikkeling voor problemen kan zorgen bij mensen die digitaal bankieren te moeilijk vinden en daarom op contant geld zijn aangewezen.

ABN Amro rekent binnenkort kosten voor het pinnen bij een geldautomaat. Wanneer een klant meer dan 12.000 euro per jaar opneemt, rekent de bank straks 5 euro plus 0,5 procent per transactie over het opgenomen bedrag. Eerder werd bekend dat er kosten zouden worden gerekend vanaf 10.000 euro. Ook Rabobank heeft naar verluidt plannen in die richting, terwijl ING het nu al doet bij studenten die meer dan een bepaald aantal keer contant opnemen.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart vindt dat de banken een ontmoedigingsbeleid voeren voor contant geld, terwijl zulk geld volgens hem voor veel mensen onontbeerlijk is. Als voorbeeld noemt Vliegenthart laaggeletterde Nederlanders, die digitaal betalen volgens hem vaak te ingewikkeld vinden, en mensen die weinig te besteden hebben.

'Als dat op is, dan is het ook echt op'

„Zij pinnen hun leefgeld, omdat ze dan precies kunnen zien wat ze uitgeven”, zegt hij over die laatste groep. „En als dat op is, dan is het ook echt op. Op een digitale rekening kun je dan vaak nog wel uitgaven doen, doordat je rood kunt staan.”

Vliegenthart roept de banken daarom op geen pinkosten in rekening te brengen. „Ook omdat er op dit moment nog geen goede alternatieven zijn voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen gebruik kunnen maken van digitaal geld.”

Het Nibud kaart ook de kosten voor sparen en de afname van het aantal pinautomaten aan. Vliegenthart spreekt de banken aan op hun maatschappelijke functie. „Sparen moet juist gestimuleerd worden. Het Nibud vindt het belangrijk dat er geen negatieve rente wordt berekend op particuliere spaarrekeningen, desnoods via een verbod.”

Voldoende plekken

Ook moeten er voldoende pinautomaten blijven, zodat alle mensen zelf kunnen blijven pinnen en niet afhankelijk zijn van naasten of zorgverleners, omdat de dichtstbijzijnde pinautomaat te ver weg is. „Binnen een straal van 5 kilometer moeten er voldoende plekken zijn om aan contant geld te komen.”

Eerder uitte ook de Consumentenbond kritiek op ABN Amro voor de pinkostenplannen. De bank reageerde toen dat die bedoeld zijn om „het excessieve gebruik van contant geld” te ontmoedigen. Volgens ABN Amro vormt het gebruik van grote hoeveelheden cashgeld een risico. Ook leidt het tot extra kosten omdat de bank transacties moet monitoren om financiële criminaliteit zoals fraude en witwassen te bestrijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie