Krijgt Hoogeveen de eerste 'waterstofwijk' van het land?

Hoogeveen is in beeld voor de bouw van de eerste Nederlandse wijk die voor de warmte- en mogelijk elektriciteitsvoorziening wordt aangesloten op (groene) waterstof.

De gemeente die op zoek is naar mogelijkheden voor woningbouw met duurzame warmte en elektriciteit is met het idee benaderd door Hydrogreenn.

Dat is een informeel platform van noordelijke bedrijven en instellingen, waaronder Stork, GasTerra, de Groningse energieproeftuin EnTranCe, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en N-Tra, het dochterbedrijf van netbeheerder Rendo dat zich bezighoudt met de energietransitie.

Het zoekt mogelijkheden om te experimenteren met waterstof en daarvoor draagvlak te vinden bij de bevolking. De deelnemers hopen zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de noordelijke waterstofeconomie, waar professor Ad van Wijk namens de Noordelijke Innovation Board (NIB) een plan voor heeft geschreven. Ook de provincie Drenthe zit bij de gesprekken.

Pril plan

Het gaat om een pril plan, benadrukt een betrokkene die niet met naam genoemd wil worden, waarover 15 februari een tweede bespreking plaats vindt. Gedachte wordt aan uiteindelijk 80 woningen. Er bestaat nu echter al grote belangstelling voor het idee. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bestaande infrastructuur voor aardgas in beginsel kan worden gebruikt voor het transport van waterstof.

Bestaande bebouwing

Een experiment zou niet alleen informatie kunnen opleveren over de vraag of waterstof geschikt is voor nieuwbouw, maar ook of het kan worden toegepast bij bestaande bebouwing. Het is doorgaans tamelijk moeilijk om oude woningen en gebouwen geschikt te maken voor duurzame energie. Als daar waterstof voor kan worden gebruikt, zou dat helpen de winning van aardgas sneller terug te brengen.

Nadere studie

Nadere studie moet uitwijzen of met waterstof behalve warmte, ook de elektriciteitsvoorziening kan worden geregeld. Daarbij zou gebruik gemaakt kunnen worden van een met waterstof gestookte cv-ketel of van warmtekrachtkoppeling.

Opmerkelijk

Het plan voor de waterstofwijk is opmerkelijk tegen de achtergrond van het Kamerbesluit van vorige week om de aansluittplicht op gas af te schaffen. In de nieuwe wet komen waarschijnlijk uitzonderingsbepalingen dat een aansluiting in bepaalde omstandigheden wel mag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.