Kunstenaar Fokko Rijkens met zijn schilderijen van industriele gebouwen.

Fokko Rijkens uit Roderwolde wil met kunstmanifestatie de industrie in Groningen eren

Kunstenaar Fokko Rijkens met zijn schilderijen van industriele gebouwen. Foto: Jaspar Moulijn

Fokko Rijkens geniet bekendheid als figuratief schilder, maar hij mag ook graag organiseren.

Met name in en rond Roden is de naam van Fokko Rijkens uit Roderwolde verbonden aan diverse evenementen als het kunstfestival ‘Wat een kunst!’ (2017) en de tentoonstelling ‘In woord en beeld’ over de Drentse dichter Peter van der Velde (2018).

Hij heeft nu een nieuw idee: een manifestatie waarbij kunstenaars verleden, heden en toekomst van de Groningse industrie verbeelden en oude en nieuwe bedrijven uit de provincie zich presenteren. Noorderkracht 3.0, zoals het evenement moet gaan heten, vindt als het aan Rijkens ligt in 2022 plaats. Hij heeft zijn plan inmiddels voorgedragen bij het Nationaal Programma Groningen. ,,Daar reageerden ze in eerste instantie positief”, zegt de kunstenaar.

Oude fabrieken prachtig

Hij kwam op de gedachte doordat hij werd getroffen door mooie oude industriële gebouwen als de vroegere strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda en de voormalige aardappelmeelfabriek in Zuidwending. ,,Ik vond ze prachtig. Ze inspireerden mij tot het maken van schilderijen waarin verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden. En ik vroeg me af: wat voor geschiedenis gaat schuil achter die fabrieken?”

Ook de huidige bedrijven zijn interessant, zegt Rijkens. ,,Over Hooghoudt of Avebe moet veel te vertellen zijn. En er komen weer nieuwe industrieën aan: denk aan de groene waterstof en de hyperloop. Ik hoop kunstenaars en fotografen te stimuleren daarmee aan de slag te gaan. En bedrijven enthousiast te maken om zich te presenteren.”

Daarnaast wil hij graag medewerking van historische verenigingen. ,,Daar zit veel kennis over het verleden”, zegt Rijkens.

Waar Noorderkracht 3.0 moet plaats vinden, weet hij nog niet. ,,Gezien het industriële verleden lijkt Oost-Groningen me geschikt. Ik wil dat soort dingen echter nog niet vastleggen omdat ik met veel mensen en instanties moet samenwerken. De ideeën moeten van onderop komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu