Kunststofverwerker Inverko Leek in grote problemen

Kunststofverwerker Inverko Polymers in Leek is failliet. De directie heeft voor het beursgenoteerde moederbedrijf Inverko NV uitstel van betaling aangevraagd. De twee productiebedrijven in Emmen (Equipe/Inverko Compounding) en het Duitse Niederlangen (Synaplast) draaien door.

De directie heeft de problemen woensdagmorgen voorbeurs naar buiten gebracht.

Inverko verkeert al geruime tijd in problemen. Het bedrijf wilde met de verkoop van de twee productiebedrijven de schade voor het beursfonds beperken. De overnamegesprekken hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Door de slechte resultaten van het afgelopen jaar en een mislukte poging nieuw kapitaal aan te trekken is het bedrijf in geldnood terechtgekomen. ,,De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hebben moeten concluderen dat het voortzetten van de bedrijfsactiviteiten helaas niet langer verantwoord is.’’

Hierdoor is het volgens de bedrijfsleiding ook het perspectief voor de beursgenoteerde NV ‘negatief beïnvloed’. ,,Zonder verkoop van de overige werkmaatschappijen zal niet aan de verplichtingen voldaan kunnen worden. Om deze reden is voor de NV een verzoek tot surseance van betaling ingediend.’’

Een aan te stellen bewindvoerder zal zo snel mogelijk onderzoeken of de NV wel te redden is. Zo niet dan zal hij ook voor het moederbedrijf het faillissement moeten aanvragen.

Inverko, werkgever van 65 mensen, heeft een geschiedenis met veel problemen. De omgekeerde beursnotering - door overname van een bestaand beursfonds - leverde vervelende lijken uit de kast op. Pogingen om een nieuwe sterke investeerder aan te trekken, liepen uit op een mislukking.

Aandeelhouders kregen naast de al gekelderde beurskoers eind vorig jaar nog een extra verlies voor de kiezen. Inverko verlaagde de nominale waarde van het aandeel tot onder de beurskoers, waarna 100 oude aandelen werden omgezet in één nieuw aandeel van 2 euro. Hierdoor kon het bedrijf ook nieuwe aandelen uitgeven om zijn werkkapitaal te vergroten en nieuwe investeringen mogelijk te maken. De belangstelling daarvoor viel tegen. De koers van het nieuwe aandeel is dinsdag gezakt naar 1,20 euro.

Met de verkoop van de twee productiebedrijven hoopte de directie het beursfonds nog enige waarde terug te geven. Maar ook die poging is gestrand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.