Laatste deel Xendo naar investeerder

Het laatste deel van Xendo is verkocht. Dit van oorsprong Groningse bedrijf verkocht de consultancytak in Leiden en Berlijn aan Sovereign Capital.

Hoeveel geld met de transactie gemoeid is, willen betrokkenen niet meedelen. Maar het gaat om vele miljoenen euro’s.

Xendo werd in 1990 opgericht. Mannen van het eerst uur waren Koos Koops, Jaap Wieling en Reinier Schwietert. Zij verkochten Xendo Groningen in 2010 al aan QPS. Het betreft een lab dat medicijnenonderzoek voor grote farmaproducenten doet. Koos Koops leidde QPS Groningen nog vijf jaar als directeur.

De verkoop was destijds min of meer noodzaak. Grote farmabedrijven hielden tijdens de crisis het geld op zak, waardoor Xendo en andere partijen allianties smeedden om kritische massa te krijgen.

De noordelijke aandeelhouders van Xendo richtten zich daarna op het restant, de consultancytak, om die een vooraanstaande Europese positie te verschaffen.

Toen Xendo in 2013 een acquisitie deed, herkende investeerder Sovereign Capital de strategie van Xendo en legde daarna in 2015 contact. Dat resulteerde uiteindelijk in de verkoop, nadat Sovereign de afgelopen tijd al een paar andere acquisituies had gepleegd. Bij Xendo werkten nog 140 hoog opgeleide mensen.

Koos Koops: ,,Met de aankoop van de andere bedrijven erbij heeft Sovereign een sterke positie in Europa. Ze gaan daar de komende jaren de organisatie uitbouwen om het daarna door te verkopen. Want bij Sovereign zit familiegeld, geld van pensioenfondsen enzovoort. Ze moeten dus rendement halen.’’

Sovereign is blij met de aankoop van Xendo, die goed aansluit bij andere participarties van de investeerder, Cordium en Alcumus. ,,Xendo past heel goed bij de hoog gekwalificeerde bedrijven die we al hadden’’, zegt Dominic Dalli, partner bij Soverign.

Koos Koops richt zich nu volledig op het investeringsfonds Carduso, waarin noordelijke partijen enige tientallen miljoenen euro’s onderbrengen om te investeren in energie, duurzaamheid en life-science/healthy ageing. Het is geld voor vroegefase financiering; het gaat om bestrijding van kosten in de fase dat er nog geen geld wordt verdiend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.