Op 25 juni 2015 viel het doek voor MBT Services in Emmen. Bijna negen maanden later lijkt de machinefabriek onder de naam DMH Technology uit de as herrezen.

De nieuwe eigenaren Jarno Koert en Marcel Vos van DMH Technology in Emmen hebben hun eerste grote investering gedaan: een langgatboormachine. Het apparaat kan in massief staal, aluminium en andere metalen gaten boren met een doorsnede van 3 tot 42 millimeter en een diepte van een meter.

Koert en Vos (beiden 41), woonachtig in respectievelijk Dalen en Goor, hadden al lang voordat ze in augustus vorig jaar tekenden voor de overname van het bedrijf de ambitie een machinefabriek te runnen. Ze deelden daarbij de overtuiging dat ze zich met een langgatboormachine van de concurrentie zouden onderscheiden.

Kroon op doorstart

De investering lijkt de kroon op de doorstart die vooralsnog succesvol lijkt te zijn. De twee ondernemers namen alle zes werknemers van MBT Services over. Van het project Vierkant voor werk kwam subsidie voor bijscholing van de medewerkers. Het personeelsbestand komt binnenkort op tien.

DMH werkt voor de olie- en gasindustrie en de chipindustrie, produceert momenteel veel hijsblokken voor het oprichten van windmolens en is actief in de algemene machinebouw.

Ofschoon Koert geen reden tot klagen heeft over zijn eerste maanden als directeur/eigenaar, constateert hij: ,,Ondernemen is niet gemakkelijk.’’

Toch was het al geruime tijd zijn ambitie om zijn baan bij machinefabrikant VDL ETG in Almelo op te geven en een bedrijf te beginnen. Hij bleek die aspiratie te delen met Vos, die Koert kende doordat hij als zelfstandig werkend procestechnoloog geregeld werd ingehuurd door VDL ETG. De twee kwamen al gauw tot de conclusie dat een machinefabriek ‘uit het niets’ opbouwen geen haalbare kaart was. Koert: ,,Het is niet gemakkelijk geld van de banken te krijgen. Je moet ook een inkomen houden waarmee je je gezin kunt onderhouden. We zijn op zoek gegaan naar een bedrijf dat we konden overnemen.’’

Duitsland

Met de hulp van een deskundig bureau stuitten ze op het falliete MTB Services. De curator had het bedrijf geruime tijd laten doordraaien. Koert: ,,Toen we het overnamen, lag het nog maar een week of drie stil’’.

De langgatboormachine kost ongeveer 1 miljoen euro, zegt Koert. Dat is niet het bedrag dat hij en Vos ervoor hebben betaald. Ze kregen de machine voor een zacht prijsje om twee redenen: zij had dienstgedaan als demonstratiemachine plus dat DMH de klanten van de Duitse leverancier TBT met technische kennis gaat ondersteunen.

,,We krijgen onze opdrachten nu vooral uit Nederland, maar vanwege de samenwerking willen we ons straks ook op Duitsland richten’’, aldus Koert.

De toekomstplannen? Koert: ,,We willen groeien richting vijftien werknemers en ons richten op hoogwaardiger werk. Daarvoor zullen we in nog meer machines moeten investeren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie