Leekster ondernemer wijt bankroet aan ellende met NAM

De NAM meent al ruimschoots tegemoet te zijn gekomen aan Lambertus Janssens, die naar eigen zeggen door bevingsellende onvoldoende aandacht heeft kunnen schenken aan het failliete Polylac uit Leek.

Polylac uit Leek ging vorige week failliet. Volgens eigenaar Lambertus Janssens heeft de NAM een doorslaggevende rol in het bankroet gespeeld en hij wil de NAM daarom aansprakelijk stellen.

Onbewoonbare woning

Op het moment dat een belangrijke klant voor Polylac wegviel, zat Janssens midden in een strijd met de NAM over zijn woning in Appingedam die door de bevingen onbewoonbaar zou zijn geraakt. Hij zou daardoor onvoldoende tijd en aandacht hebben kunnen vrijmaken voor Polylac.

De NAM zegt zich de situatie van de familie aan te trekken. ,,Onder meer vanwege de psychische en economische situatie waarin de familie verkeert’’, aldus een woordvoerder.

Coulant

Maar volgens de NAM is er bij de woning in Appingedam geen schade door aardbevingen aangetoond. Niettemin heeft de NAM ‘besloten om mee te gaan in het advies van de Commissie Bijzondere Situaties om de woning aan te kopen’.

Een woordvoerder van de NAM zegt dat zowel de expert als de door Janssens geslecteerde contra-expert heeft geconcludeerd dat er geen aardbevingsschade is aan de woning in de Koningstraat in Appingedam. Beide experts hebben, volgens de NAM, vastgesteld dat er aanpassingen aan het huis zijn verricht waaronder het verwijderen van een draagmuur. En dat zou gevolgen hebben gehad voor de stabiliteit en samenhang van het huis.

Uit coulance heeft de NAM naar eigen zeggen de woning aangekocht. De familie Janssens claimt nog wel een immateriële vergoeding. ,,Naast de vergoedingen die zij al van de NAM heeft ontvangen’’, aldus de woordvoerder. De NAM heeft bijvoorbeeld meer dan een jaar de huur van vervangende woonruimte betaald. Janssens woont nu al meer dan een jaar met zijn vrouw en vijf kinderen in een dorp buiten het aardbevingsgebied.

Aansprakelijk

Naast de lopende claim voor immateriële vergoeding stelt Janssen de NAM dus aansprakelijk voor het faillissement van Polylac. Janssens wenst die claim niet nader toe te lichten. ,,Er lopen diverse procedures en ik wil die eerst afwachten’’, zegt Janssens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.