Looneisen FNV en CNV verschillen

Vakbond FNV verlaagt zijn algemene looneis voor het cao-seizoen 2017 naar 2,5 procent. Daartoe heeft het Ledenparlement van FNV maandag besloten. Afgelopen periode hield de bond nog vast aan een eis van 3 procent.

FNV wil dat werkgevers de loonruimte die er is meer gaan inzetten voor het omzetten van flexibel werk in vaste banen. Dat levert volgens Mariëtte Patijn, de coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV, voor een grote groep werkenden ook een forse inkomensverbetering op. Het aantal mensen met een oproepcontract is de laatste jaren verdubbeld van 450.000 naar 900.000.

De bond wil ook dat de tarieven van zelfstandigen flink omhoog gaan. Die zijn in zeven jaar namelijk met gemiddeld 25 procent gedaald. In sectoren waar veel winst wordt gemaakt streeft FNV in het nieuwe seizoen overigens nog wel naar meer loonsverhoging dan de algemene looneis.

CNV Vakmensen ziet dit jaar af van een centrale looneis, stelt voorzitter Piet Fortuin. De bond wil de looneisen laten afhangen van de bedrijfsresultaten per sector. In sommige sectoren ziet hij maar ruimte voor een verhoging van maximaal 1 procent, terwijl hij voor succesvolle exporterende bedrijven een plus van 3 tot 4 procent tot de mogelijkheden ziet.

Fortuin ziet weinig in de oproep van minister Jeroen Dijsselbloem om waar mogelijk de lonen flink te verhogen om de binnenlandse bestedingen op te vijzelen. Fortuin: ,,Dijsselbloem is geen cao-onderhandelaar. Het kabinet heeft de afgelopen jaren 25 miljard euro bezuinigd. Misschien doet hij er beter aan verschillende bezuinigingen terug te draaien.’’ Ook zou de minister van Financiën er volgens hem goed aan doen om de kloof tussen het bruto- en nettoloon te verkleinen. ,,De belastingdruk is te hoog.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.