Mager herstel melkprijs

De zuivelnoteringen stegen de afgelopen weken explosief, maar boeren zien dat nog niet terug in de prijs die ze voor hun melk krijgen.

FrieslandCampina, waarbij het merendeel van de Nederlandse melkveehouders aangesloten is, verhoogde gisteren de melkprijs voor september met 1,25 cent naar 26,25 cent per kilo melk.

Het is voor het eerst sinds geruime tijd dat de melkprijs weer stijgt. Toch had menig melkveehouder gerekend op een krachtiger herstel. Voor de meeste boeren is de opbrengstprijs nog allesbehalve kostendekkend. De kostprijs van het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf bedraagt circa 33 cent per kilo melk. Boeren vangen de lage omzet op door investeringen uit te stellen en door afspraken te maken met de bank over het tijdelijk opschorten van het betalen van rente en aflossing.

Het ziet er desondanks naar uit dat de zuivelmarkt voorzichtig opkrabbelt uit een diep dal. De afgelopen weken zaten de noteringen voor basiszuivelproducten stevig in de lift. Zo steeg de boternotering van 3,13 euro op 6 juli naar 3,67 euro op 24 augustus en de prijs voor volle melkpoeder nam in deze periode toe van 2,06 naar 2,34 euro. Zuivelanalist Martin Valstar van brancheorganisatie ZuivelNL wijst erop dat de noteringen zijn vastgesteld op basis van weinig transacties. ,,De meeste grote zuivelinkopers hadden al eerder prijscontracten afgesloten voor de rest van dit jaar.”

Dat de melkprijs voor de boeren stijgt, is te danken aan het afnemende melkaanbod in Europa. In Duitsland, Frankrijk en vooral het Verenigd Koninkrijk wordt sinds juni minder gemolken dan vorig jaar.

De Europese Commissie besloot eind vorige maand 150 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het verminderen van de melkproductie. Daarmee wil Brussel de zuivelmarkt een extra impuls geven. Gisteren werden de details van het plan gepresenteerd: boeren kunnen zich tot 21 september opgeven voor deelname en ontvangen 14 cent voor de kilo’s melk die ze in de periode oktober tot en december minder produceren dan in dezelfde periode vorig jaar.

Landbouwcommissaris Phil Hogan verwacht dat de maatregel zal bijdragen aan een betere marktsituatie. Zuivelspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland spreekt echter van weggegooid geld en de Leeuwarder voorziet bovendien weinig animo onder Nederlandse boeren. ,,Met die 150 miljoen euro kun je de productie met 1 miljard kilo melk verminderen. Op een totale Europese melkplas van 150 miljard kilo melk zet dat geen zoden aan de dijk. Bovendien opereert de Europese zuivel op een wereldmarkt.”

De biologische melkveehouders blijven gevrijwaard van de prijsmalaise. FrieslandCampina verhoogde de melkprijs voor deze boeren met 1,25 cent naar 46,25 cent per kilo melk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.