Estea Noorderlicht koopt dankzij crowdfunding 1100 zorgwoningen in Winsum, Winschoten, Veendam, Sappemeer, Oude Pekela, Grijpskerk, Eenrum en Blijham

Zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham ging ook over naar Estea Noorderlicht. Foto: Huisman Media

De verkoop van bijna 1100 zorgwoningen in Groningen is vorig jaar bijna voor de helft gefinancierd via crowdfunding.

Twee jaar geleden besloot de Rotterdamse woningcorporatie Vestia haar complete aanbod aan zorgwoningen in Groningen van de hand te doen. Vestia zei zich te willen richten op de hoofdkernen in Zuid-Holland.

Vestia-affaire

Daarnaast moest de corporatie bezittingen afstoten vanwege de Vestia-affaire. Enkele jaren geleden dreigde Vestia te bezwijken onder de verplichtingen van een zware derivatenportefeuille.

In de provincie Groningen hadden Rotterdammers 1061 sociale zorgwoningen, senioren- en aanleunwoningen. Die woningen staan in Winsum, Winschoten, Veendam, Sappemeer, Oude Pekela, Grijpskerk, Eenrum en Blijham.

De woningen werden vorig jaar gekocht door de stichting Estea Noorderlicht. Daarmee was een bedrag gemoeid van 65 miljoen euro.

30 miljoen in twee maanden

Uit jaarcijfers van het Zeeuwse ZIB Investments Crowdfunding blijkt dat bijna de helft van dat bedrag, 30 miljoen, via crowdfunding tot stand is gekomen. ZIB bood de crowdfunding aan en is gespecialiseerd in investeringen in recreatief - en zorgvastgoed.

De 30 miljoen euro werd begin vorig jaar in twee maanden tijd bijeengebracht. Vanwege onder andere de lage spaarrente is crowdfunding sterk in opmars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Zorg
menu