Miljard voor de regio... kom maar op met de plannen

Het kabinet trekt bijna een miljard euro uit voor de aanpak van ‘regionale knelpunten’. Vicepremier en minister Carola Schouten van Landbouw stuurt maandag een brief naar de Tweede Kamer met tekst en uitleg over dit speciale fonds voor de regio.

Voor zes projecten staat al vast dat ze op een flinke regeringsbijdrage kunnen rekenen. Maar de meeste miljoenen in het fonds zijn nog niet verdeeld. De komende maanden trekt Schouten samen met andere ministers het land in om te kijken waar het geld naartoe gaat.

Waarom zo veel geld naar de regio?

,,Het idee erachter is dat er ontzettend veel mooie, goede dingen gebeuren in de regio’s. In Den Haag denken wij weleens dat wij hier moeten bepalen wat er in de rest van het land gebeurt. Dat wij wel even vertellen wat er goed is voor iedereen. Dat willen we nadrukkelijk niet doen. Wij willen graag de goede en mooie zaken in de regio’s ondersteunen.”

Heeft u zich in de formatie persoonlijk hard voor gemaakt voor dit fonds?

,,Dit plan werd door alle vier partijen van deze coalitie gedragen. Het is niet exclusief iets van mij of mijn partij, de ChristenUnie. Het besef leefde breder: laten we niet vergeten wat voor goeds er al gebeurt in het land. En laten we onderzoeken hoe we dat naar een hoger plan kunnen tillen.”

Wat voor knelpunten wilt u oplossen?

,,Wij hebben zes thema’s genoemd in het regeerakkoord. Daarnaast is het belangrijk dat alle regio’s die steun uit Den Haag willen, zich bij ons melden. Ik word nu al uitgenodigd door regio’s om op werkbezoek te komen, om te laten zien waar ze mee bezig zijn. Vorige week was ik in de regio Gouda, waar ze te maken hebben met bodemdaling en wateroverlast. Boeren kunnen hun land niet meer op en woningen raken beschadigd. Ik kan geen garanties geven, maar ik kan me voorstellen dat die regio een beroep doet op het fonds.”

Bent u bang om regio’s te moeten teleurstellen?

,,Dit programma loopt vier jaar. Het hoeft niet volgende week allemaal te gaan gebeuren. We zullen oog houden voor de spreiding door het land: het mag niet één gebied zijn wat al het geld krijgt. En elk plan moet aan een reeks voorwaarden voldoen. Een belangrijke: het geld is niet voor één gemeente of stad bedoeld, de hele regio moet ervan profiteren. Laat maar zien wat voor moois wij kunnen ondersteunen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.