Miljoenensof voor beleggers

GRONINGEN Een groep noorderlingen duikt ineens op in de Panama Papers. Het gaat om een groep investeerders die bij elkaar 30 miljoen dollar in CBp Carbon Industries stopte.

Trouw en FD berichtten vrijdag uitgebreid over de verwikkelingen rond CBp Carbon, dat vanaf 2005 geld ophaalde bij investeerders. Oud-Groninger Wim Kemperink (hij is naar België verhuisd), ondermeer voormalig bestuurder van de Friesland Bank, was belast met die rol. Er zou in totaal 75 miljoen dollar zijn opgehaald, waarvan 30 miljoen in Noord-Nederland. Al die miljoenen zijn zo goed als verdwenen.

Men geloofde hem op zijn blauwe ogen

Wim Kemperink haalde eerder ook geld op voor Middle Europe Investments (MEI) en CEG Reggehuys. De laatste club ging failliet en verspeelde 185 miljoen euro van noordelijke en oostelijke beleggers, maar ten tijde van het bankroet was hij er niet meer bij betrokken.

De investeerders voor CBp Carbon werden vooral geworven bij de Vereenging van Handelaren en de Hanze Sociëteit die inmiddels ter ziele is. Ongeveer 100 leden van deze clubs uit Groningen werden benaderd om aandelen te kopen in wat toen nog Terrragon heette. Dat bedrijf had een patent voor ‘pyrolyse’ van autobanden: door extreme verhitting zonder zuurstof worden de banden niet verbrand, maar vallen ze uiteen in basismaterialen die geschikt zijn voor ondermeer verf en nieuwe autobanden.

Kemperink werd in Groningen op zijn blauwe ogen geloofd, hij werd door iedereen gezien als vertrouwenspersoon. Zonder ook maar enige serieuze documentatie, maar wel met een opsomming van wie er allemaal meededen plus de belofte dat het aandeel in waarde zou vertienvoudigen, stapte iedereen in.

Aangifte

Wat de Panama Papers niet vertellen is dat er ook een aangifte tegen Kemperink ligt van teleurgstelde beleggers. Uit de aangifte en uit de Panama Papers ontstaat het beeld dat hieerna wordt geschetst.

Vanaf het moment dat ze instapten begon de ellende voor de investeerders. Het bleek al snel dat niet iedereen dezelfde prijs betaalde (de een kocht voor 0,10 dollarcent per aandeel, de ander voor 75 dollarcent), er bleken ook nog eens verschillende soorten aandelen: met en zonder stemrecht, met en zonder beperking en gewone en preferente aandelen. De informatievoorziening was bovendien gebrekkig.

Terragon werd CBp Carbon, er kwam een testfabriek in Hongarije, er zouden over de hele wereld 24 fabrieken komen en beursnoteringen is Oslo, Frankfurt, Sydney en Dubai. Er kwam een fabriek op Cyprus, er werd via de New York Times gemeld dat er 75 miljoen dollar was opgehaald en daarna zijn er naamsveranderingen, mislukte verkopen en uiteindelijk resteert een bedrijf: Carbon Green Renewals.

Fraude en verduistering

Tachtig namen van noordelijke investeerders staan nu geregistreerd op een adres in Sladkovicovo, een dorpje in Slowakije, en zijn terug te vinden in de Panama Papers. Die groep van tachtig besloot een tijdje geleden nog eens nieuw geld te stoppen in een poging het patent nieuw leven in te blazen. Daartoe werd via het Panamese Mossack Fonseca Carbon Green Renewals op de Britse Maagdeneilanden opgericht. De aandeelhouders huizen in Sladkovicovo, vandaar.

Die tachtig hebben hebben opnieuw geïnvesteerd, de overige twintig hebben zich verenigd in de Stichting Carbon Claim. Die club vindt dat men is bedrogen en heeft twee jaar geleden aangifte gedaan van fraude en verduistering. Die procedure loopt nog. Stichtingsvoorzitter Eric Sai: ,,Het ligt allemaal moeilijk. We moeten nu beslissen of we wel of niet aan getuigenverhoren willen beginnen. Dat kost geld en als we doorgaan, zijn we misschien wel een miljoen aan proceskosten kwijt. Dat willen we niet en dat geld hebben we niet.’’

‘Geen commentaar’

De stichting heeft aangifte gedaan tegen CBp Carbon en de bestuurders Wim Kemperink en John Novak. Kemperink wil daarop niet ingaan. ,,Ik heb geen commentaar’’, zegt hij vanuit België. ,,Ik heb de verhalen in Trouw en FD gelezen en moet het op me in laten werken. En van die aangifte weet ik niets.’’ Kemperink wijst erop dat hij sinds 2008 geen bestuurder meer is van CBp Carbon. Toch heeft hij recent met Sai gesproken om die te bewegen in Carbon Green Renewals te investeren. Kemperink: ,,Ik ben nog wel aandeelhouder.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.