Miljoenenstrop voor boeren in Drenthe en Groningen: droge zomer nekt de oogst

Akkerbouwers in Drenthe en Groningen hebben vorig jaar een miljoenenstrop geleden door de droge zomer.

Ze haalden veel minder aardappelen, suikerbieten en snijmais van het land dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de telers van contractgewassen als suikerbieten en zetmeelaardappelen kregen harde klappen. Normaal gesproken gaan de prijzen omhoog als de oogst tegenvalt, maar in de contractteelt liggen de tarieven vast. De schade voor een contractteler met 100 hectare grond kan wel oplopen tot 75.000 euro.

De diepe sporen van een droge zomer in de akkerbouw
Lees verder

Zetmeelaardappelen

Het CBS heeft nog geen cijfers gepubliceerd over de oogst van zetmeelaardappelen, maar de verwachting is dat de opbrengst per hectare van de fabriekspiepers bijna een kwart lager zal zijn dan in 2017.

Volgens akkerbouwer Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond gaan gezonde bedrijven niet failliet door de slechte oogst. Maar ze hebben bijna niets verdiend. ,,Dat betekent dat ze dit jaar alleen de hoognodige investeringen zullen doen. De aanschaf van nieuwe machines en dergelijke stellen ze uit. Dat gaan de toeleveranciers merken. De mechanisatiebedrjven voelen dit ook.''

Droogte treft aardappelboeren in Veenkoloniën het hardst
Lees verder

Beuling is bestuurder van LTO Noord. Hij klaagt niet, want wisselende opbrengsten horen bij het boerenbedrijf. ,,In 2017 hadden we juist een heel goed jaar. Toen hebben we prima verdiend. Alleen, daar moet je direct belasting over betalen. Als LTO willen wij een fiscale regeling waarbij we de winst uit een goed jaar kunnen reserveren voor slechte jaren.''

Consumptieaardappelen en bieten

Vooral de Drentse boeren kregen harde klappen. Hun akkers leverden per hectare ruim een kwart minder consumptieaardappelen en bieten op dan in 2017. De bietenoogst was in tien jaar niet zo slecht, de aardappeloogst in 16 jaar niet.

Ook in Groningen hadden de consumptieaardappelen en de bieten zwaar te lijden onder de droogte, al daalde de opbrengst per hectare hier gemiddeld iets minder sterk dan in Drenthe.

De tegenvallende oogst van consumptieaardappelen wordt enigszins gecompenseerd doordat de prijzen van dit gewas (net als bijvoorbeeld van uien) worden bepaald op de vrije markt. Nu al  gaan de prijzen omhoog door het beperkte aanbod.

De oogst van aardappelen, bieten en mais in 2018. Tussen haakjes de afname per hectare t.o.v. 2017

GroningenTotaal (x 1000 kg)Per ha. (x 1000 kg)
Suikerbieten1.05.0.00075,1  (-14%)
Snijmais352.00046,7  (-4%)
Consumptieaardappelen76.00037,4  (-21%)

 

DrentheTotaal (x 1000 kg)Per ha. (x 1000 kg)
Suikerbieten814.00065,1  (-25%)
Snijmais670.00039,5  (-18%)
Consumptieaardappelen176.00039,3  (-27%)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.