Minister Kajsa Ollongren opent bevingsbestendig Stropaviljoen in Groningen

Minister Ollongren opent het met geperste stro gebouwde Stropaviljoen in Groningen. Foto: DvhN

De proeftuin voor innovaties in de bouw BuildinG in Groningen is een nieuw bijzonder bouwwerkje rijker: een aardbevingsbestendig paviljoen opgebouwd uit stroblokken.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken opende woensdagochtend het zogeheten Stropaviljoen.

Gebouwd met geperst stro

Het is ontworpen en gebouwd door het bedrijf Straw Block Systems uit het Gelderse Gelselaar samen met studenten van de Academie voor Architectuur & Built Environment van de Hanzehogeschool Groningen. Het paviljoen moet laten zien dat je met geperst stro vormvrij, sterk en modern kunt bouwen.

loading  

Straw Blok Systems bewerkt ruwe strobalen tot Lego-achtige bouwblokken. Het heeft zelf de daarvoor benodigde machines ontwikkeld. Op de trilplaat bij BuildinG is een uit de blokken opgetrokken proefmuur met positief resultaat getest.

Innovaties in de bouw

Door automatisering en robotisering wil het Gelderse bedrijf het bouwen met de stroblokken goedkoper maken. ,,Dan kan de kostprijs naar beneden zodat de keuze tussen ecologische en meer belastende producten snel is gemaakt.”

BuildinG is oorspronkelijk opgericht om het aardbevingsbestendig bouwen voor Noord-Groningen te ontwikkelen, maar richt zich inmiddels op innovaties in de bouw en infra in bredere zin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie