Minister Wouter Koolmees roept op: schroom niet TONK-steun aan te vragen

Wouter Koolmees. Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) roept ondernemers op de ondersteuningsregeling TONK gewoon aan te vragen. ”Bij deze”, zegt de bewindsman. ,,De regeling is er niet voor niets.” Het aantal TONK-aanvragen dat binnenkomt ligt vele malen lager dan verwacht, en zijn ministerie gaat achterhalen waar dat vandaan komt.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten is in het leven geroepen voor ondernemers voor wie andere steunregelingen, zoals de Tozo, geen soelaas bieden, bijvoorbeeld omdat hun partners voldoende inkomen hebben.

De TONK moet ervoor zorgen dat deze mensen alsnog hun noodzakelijke rekeningen kunnen betalen. Omdat de lockdown steeds verlengd wordt, is het budget hiervoor recentelijk zelfs verdubbeld, maar bij de meeste gemeenten komt slechts tien procent van de verwachte aanvragen binnen.

Fors verschil

,,Dat is niet zomaar een verschil, dat is echt een fors verschil”, zegt Koolmees. Er is niet een duidelijke reden waarom ondernemers huiverig zijn aan te kloppen bij het TONK-loket. Mogelijk kennen ondernemers de regeling niet, maar volgens zelfstandigenverenigingen stellen sommige gemeenten strenge voorwaarden aan het toekennen van de steun. Koolmees wijst erop dat gemeenten zelf over de regels rond de TONK gaan, maar dat ook bij de meest coulante gemeenten de aanvragen flink achterblijven.

De SP vroeg in het eerste vragenuurtje van de nieuwe Tweede Kamer aandacht voor de kwestie. Ook andere partijen waren kritisch op de achterblijvende aanvragen. Koolmees belooft de situatie aan te kaarten bij de gemeenten, waar hij wekelijks overleg mee heeft. Maar hij benadrukte nog eens dat hij de gemeenten niet kan dwingen soepele regels te hanteren. Wel heeft hij meerdere keren beloofd de gemeenten op te roepen de steun vooral zo ruimhartig mogelijk toe te kennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus