Vakbonden lijken hun wens om iedereen die 45 jaar heeft gewerkt met pensioen te sturen op de buik te kunnen schrijven. Demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken) haalt er een streep door. Meteen ontstond consternatie en verwarring in de polder.

De D66-bewindsman schrijft in een brief aan de Kamer dat pensioen na 45 jaar gewerkte jaren niet haalbaar is. De vakbonden willen dit al langer regelen voor mensen met zwaar werk. Als onderdeel van het pensioenakkoord is afgesproken onderzoek te doen naar de haalbaarheid.

Donderdagavond ontstond grote consternatie in de polder. Vakbonden zijn er laaiend over dat de minister zomaar het pensioen voor zware beroepen overboord gooit. ’Onacceptabel’, noemt FNV-bestuurslid Willem Noordman het. Hij wijst erop dat hier afspraken over zijn gemaakt in het pensioenakkoord.

Brief 'per abuis' verstuurd

Prompt kregen de vakbonden vanuit het ministerie te horen dat de Kamerbrief ’per abuis’ was verstuurd, zo zegt een vakbondsbron. De behandeling zou pas volgende week in de ministerraad plaatsvinden, zo hoorde deze bron op het ministerie van beleidsmedewerkers. Ook werd gesuggereerd dat er een andere, mildere versie van de brief is die nog wel ruimte biedt voor overleg met werkgevers en bonden.

„Ja die geluiden horen wij nu ook”, bevestigt een andere vakbond. „In eerste instantie dat de brief een week te vroeg is gestuurd en nu dat het misschien niet de juiste was. Dat moet Sociale Zaken dan zelf rectificeren”, aldus deze bondsbestuurder. Een woordvoerder van Koolmees laat weten dat de brief per ongeluk al is verstuurd: „De brief had nog moeten worden voorgelegd aan de ministerraad.”

Onderzoek

Al sinds eind januari ligt er een onderzoek en daar lijkt Koolmees nu conclusies uit te trekken. Pensioen na 45 jaar voor zware beroepen is ’niet wenselijk’, omdat zo’n regeling ’niet doelgericht is en zeer lastig uitvoerbaar en bovendien juridisch kwetsbaar’.

Daar komt nog eens bovenop dat het de schatkist ook flink raakt als de mensen die na 45 jaar stoppen een uitkering zouden krijgen ter hoogte van de AOW. De kosten zouden oplopen van ruim 2 miljard euro per jaar in 2026 naar zo’n 5 miljard per jaar in 2038.

Volgens Koolmees blijkt uit het onderzoek ook dat een pensioen na 45 jaar werken niet alleen maar terecht komt bij mensen met een zwaar beroep. Meer dan de helft van de mensen die zo lang werkt is volgens de minister middelbaar of hoger opgeleid. Hij haalt ook uit het onderzoek dat zware beroepen vaak helemaal niet jonger beginnen met werken dan anderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie