NAM denkt aan sluiting gasopslag Grijpskerk

De NAM overweegt de gasopslag in Grijpskerk sluiten.

Het bestudeert de mogelijkheden daartoe, zo bevestigt woordvoerder Hein Dek van het concern. De NAM doet onderzoek naar de toekomstige gasinfrastructuur, zegt hij. ,,In die context wordt bekeken of de gasopslag in Grijpskerk na 2021 in bedrijf moet en kan worden gehouden”, aldus de zegsman.

Contract

In december vorig jaar heeft de NAM kenbaar gemaakt dat het concern het gebruikerscontract met GasTerra na 2021 niet zal verlengen, zo bevestigt woordvoerder Anton Buijs van de gashandelsonderneming.

De gasopslag in Grijpskerk wordt gebruikt voor voor de opslag van hoogcalorisch gas uit het buitenland en de kleine velden in Nederland. Dat wordt echter in steeds grotere hoeveelheden omgezet in laagcalorisch gas, van dezelfde kwaliteit als het gas uit het Groningenveld. Daardoor kan het in Nederlandse huishoudens worden gebruikt. De volumes hoogcalorisch gas die worden omgezet, worden nog groter als in 2022 de stikstoffabriek in Zuidbroek klaar is. Dat laagcalorische gas kan worden opgeslagen in de opslag bij Norg.

Bijna 3 miljard kubieke meter gas

In de opslag bij Grijpskerk is ruimte voor bijna 3 miljard kubieke meter gas. Die voorraad kan bij pieken in het verbruik in de winters worden aangesproken. Volgens Buijs hoeft in geval van sluiting absoluut niet worden gevreesd dat de leveringszekerheid in gevaar komt. De GasTerra-woordvoerder: ,,De NAM beslist, maar dit soort dingen wordt wel eerst met ons besproken.”

Bij de gasopslag werken vijf mensen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.