NEG, het voormalige PPG in Westerbroek zet 90 tijdelijke krachten op straat

Ontslagen bij NEG in Westerbroek (op de foto nog PPG).Foto: Archief DvhN

NEG gaat in juni de productie terugschroeven. Ongeveer negentig tijdelijke krachten verliezen dan hun baan. Er werken ongeveer 500 mensen bij NEG, het voormalige PPG.

NEG (Nippon Electric Glass) produceert glasvezels die bijvoorbeeld in (kunststof) panelen worden verwerkt om ze steviger te maken. De automobielindustrie is een grote afnemer. Het bedrijf in Westerbroek is sterk afhankelijk van hoe dit soort industrieën renderen. Er is op dit moment steeds minder vraag naar de vezels van NEG.

Bond is nog niet exact op de hoogte

Vakbond FNV zegt niet exact op de hoogte van de gang van zaken te zijn. Er zouden misschien eerst 60 en daarna nog eens 30 tijdelijke krachten worden bedankt. Maar veel belangrijker vindt bestuurder Joosje de Lange wat er gebeurt met de aangekondigde investeringen. ,,Ik wil graag aan onze leden uitleggen hoe het precies zit, maar ik ben niet tot in detail bijgepraat door NEG.’’

Er is lange tijd geleden al een investering van 53,4 miljoen euro door NEG in Westerbroek aangekondigd. Van dat geld zou een nieuwe oven naast de bestaande twee worden gebouwd. Bronnen vanuit de fabriek melden dat van dat bedrag ongeveer 40 miljoen al is uitgegeven aan de nieuwe oven.

Productie in de ovens moet met een kwart terug

Er staat inmiddels een kale oven klaar en daar moet nog allerlei randapparatuur aan worden toegevoegd. De nieuwe oven kan tezijnertijd goedkoper produceren dan de twee bestaande ovens. Het zou nog steeds de bedoeling zijn om de nieuwe oven op termijn af te bouwen.

Het probleem is dat NEG wereldwijd te veel glasvezel in voorraad heeft. Dat duidt op te weinig afnemers. Een paar weken geleden zijn Japanners vanuit het hoofdkantoor in Westerbroek op bezoek geweest en een paar dagen later kwam naar buiten dat de productie in Westerbroek in de bestaande ovens met 25 procent terug moest. Dat zou zijn besloten omdat de locatie in Westerbroek van alle NEG-fabrieken de hoogste kostprijs voor het vervaardigen van glasvezel kent.

NEG heeft wel een nieuwe directeur

NEG heeft wel een nieuwe directeur in de persoon van Teun Bakker. De vorige directeur Gerard Burger was begin dit jaar plotseling vertrokken. Het is nooit duidelijk geworden waarom Burger na achttien jaar moest wijken voor een nieuwe directeur.

De huidige directie is al een paar keer om een reactie gevraagd, maar heeft nooit gereageerd. Het is duidelijk dat NEG meebeweegt met wat er in de markt gebeurt nu het slechter gaat. Omgekeerd gebeurde eigenlijk hetzelfde toen eind 2017 werd besloten tot de investering van 53,4 miljoen euro. Toen werd nog gesproken over een flinke toename van de werkgelegenheid, er zouden zo ongeveer 100 banen bij komen.

Er staat een kale oven van 40 miljoen euro klaar voor gebruik

menu