NRC beticht Powerfield van omstreden grondtransacties

Beleggers in Zonnerperceel, een beleggingsfonds van zonneparkenbouwer Powerfield, spekken de portemonnee van Powerfield-eigenaar Symen Jellema. Dat constateert dagblad NRC in een eigen onderzoek naar omstreden grondspeculaties van het bedrijf uit Dokkum.

De omstreden grondhandel wordt nauwkeurig omschreven door NRC. Zo verkoopt Jan Thedinga, gepensioneerd autodealer, grond in Emmen aan Powerfield dat eigendom is van oud-aannemer Symen Jellema. Thedinga beurt 950.000 euro en vier minuten later wordt de grond doorverkocht aan Zonneperceel voor 1,95 miljoen euro. Een winst van 1 miljoen euro voor Powerfield, die in feite betaald wordt door de beleggers in Zonneperceel. Symen Jellema is zowel directeur van Powerfield als Zonneperceel.

Beleggers kunnen wel met grond blijven zitten

Zonneperceel is een beleggingsfonds. Via uitgifte van obligaties heeft het 1,95 miljoen euro opgehaald bij beleggers. De grond moet in 2020 tenminste 2,2 miljoen euro opbrengen - Zonneperceel regelt vergunningen om de grond daarna door te verkopen aan een externe zonneparkenbouwer - om de rendementsbelofte aan de beleggers waar te maken, zo stelt NRC. Als er geen koper wordt gevonden, blijven de beleggers overigens wel met de grond zitten.

Wat de transactie onstreden maakt is de zogenoemde ABC-transactie, de snelle doorverkoop van de grond. Bij dit soort snelle doorverkopen moeten notarissen extra alert zijn, zeker als de waarde in zo korte tijd immens is gestegen. De notaris dient ook een sluitende verklaring te eisen van de grondverkoper en de beroepsorganisatie KNB schrijft zelfs voor de transactie te weigeren als de verklaring niet toereikend is.

Notaris is uit ambt gezet

NRC heeft een notaris en een oud-notaris gevraagd de transacties te beoordelen en die vermoeden dat de beleggers worden misleid. Overigens is de Alkmaarse notaris die de transacties passeerde, inmiddels uit het ambt gezet. De ABC-transactie zorgt er ook voor dat de verdienkansen voor de beleggers worden geminiseerd.

Powerfield ontkent in NRC met klem de aantijgingen en zet veel kosten te maken om de kavels bouwrijp te maken voor zonneparken.

Henk Bleker zit in adviesraad Powerfield

Overigens zou volgens NRC de transactie in Emmen niet op zichzelf staan. In Nieuwe Pekela, Coevorden en Markelo zou Powerfield zich van dezefde truc hebben bediend. Henk Bleker, oud-staatssecretaris van Landbouw, is lid van de adviesraad van Powerfield. Deze week werd bekend dat Powerfield afziet van de bouw van een zonnepanelenfabriek bij Appingedam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.