Na maanden van strijd principe-akkoord cao Solidus

Kartonfabrikant Solidus Solutions en de vakbonden hebben na maanden van strijd overeenstemming bereikt over een nieuwe cao.

De stakers van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen spreken zich woensdag in twee vergaderingen bij hotel Faber in Hoogezand uit over het akkoord. Bestuurder Albert Kuiper van FNV Procesindustrie: ,,Wij hebben een goed resultaat bereikt.”.

Loonsverhoging

De cao heeft een looptijd van 27 maanden, van 1 februari 2016 tot 1 mei 2018. De ongeveer 350 werknemers die onder de cao vallen krijgen volgens het akkoord dit jaar een loonsverhoging van 2 procent en in 2017 van 1,75 procent. De 24 extra vrije dagen (kwartaaldagen) voor oudere werknemers zijn veilig gesteld en een verlaging van het loon met 7,5 procent voor nieuwe werknemers is van de baan, zo meldt FNV Procesindustrie.

Kuiper: ,,We hebben een resultaat gehaald voor jong en oud. Voor jong blijft het startsalaris op niveau en oud houdt de kwartaaldagen tot aan de aow-gerechtigde leeftijd. We hebben ook de waarborgen dat ze die vrije dagen ook daadwerkelijk kunnen opnemen.”

Harde strijd

Het akkoord volgt op een harde strijd, die losbarstte toen de onderhandelingen in maart strandden. Sindsdien legden de werknemers de kartonfabrieken van Solidus Solutions (voorheen Smurfit) in Hoogkerk, Pekela, Bad Nieuweschans en Coevorden elk acht dagen stil.

Na de eerste staking escaleerde het conflict tussen vakbonden en Solidus verder. De kartonfabrikant trok zijn eindbod voor de cao in, omdat FNV en CNV teruggrepen op de oorspronkelijke eisen waarmee ze de besprekingen waren ingegaan.

Volgens Kuiper kwam er vorige week uitzicht op een doorbraak. ,,Solidus nodigde ons uit om weer om de tafel te gaan zitten. Ze vertelden dat ze daadwerkelijk iets te bieden hadden.” Het gesprek dat daarop afgelopen maandag volgde, leverde het principe-akkoord op.

Kuiper: ,,De stakers hadden een duidelijk doel voor ogen. Het is mooi dat ze dat hebben bereikt.”

De vier kartonfabrieken zijn eigendom van de Duitse investeringsmaatschappij Aurelius. Die nam de vier bedrijven plus de kartonnagefabriek in Pekela ruim een jaar geleden over van Smurfit Kappa. Recent probeerden de vakbonden tevergeefs Solidus via de rechter te dwingen een Raad van Commissarissen met een werknemersvertegenwoordiger te benoemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.