Nederlander drinkt fors meer bier

Nederlanders drinken weer meer bier. De consumptie steeg vorig jaar met 150 miljoen liter naar circa 1,3 miljard liter, een toename van 13 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een CBS-onderzoekster vermoedt een relatie met de toegenomen populariteit van speciaalbieren uit binnen- en buitenland.

,,En iedere stad heeft tegenwoordig wel zijn eigen oktober-bierfeest. Wellicht dat dat ook een verklaring is.”

2,7 miljard liter bier

De productie van bier in Nederland nam vorig jaar toe met 1,5 procent, naar 2,7 miljard liter. Daarvan werd 1,9 miljard liter geëxporteerd, ruim 2 procent minder dan in 2016. Tegelijkertijd steeg de bierimport met 15 procent naar 515 miljoen liter.

Speciaalbierenen bierfeesten worden steeds populairder

Met een verkoopwaarde van 2,5 miljard euro is Nederland de vijfde bierproducent van de Europese Unie. Daarmee is ons land een plaatsje gezakt in de ranglijst en voorbijgestreefd door België. Duitsland staat bovenaan met een verkoopwaarde van 5,6 miljard euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 4,2 miljard euro.

VS grootste afnemer Nederlands bier

In vrijwel alle grote bierproducerende EU-landen lag de verkoopwaarde in 2017 hoger dan een jaar eerder. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België steeg de verkoopwaarde sterk, vooral door stijgende prijzen.

De Verenigde Staten vormen veruit de belangrijkste buitenlandse afnemer van Nederlands bier. In 2017 werd voor ongeveer 680 miljoen euro aan bier naar de VS uitgevoerd, bijna 40 procent van de totale bierexport. De Nederlandse exportwaarde van bier is in 2017 met 2,2 procent gedaald naar 1,7 miljard euro.

Na de VS volgden in 2017 Frankrijk (150 miljoen), Taiwan (80 miljoen) en Canada (73 miljoen) als grootste bestemmingen van Nederlands bier. Vergeleken met een jaar eerder is er vooral meer bier uitgevoerd naar Frankrijk, Canada, Zuid-Korea en Singapore.

Nederland importeert vooral Belgisch bier

Het geïmporteerde bier had een waarde van bijna 360 miljoen euro. Ten opzichte van 2016 is de waarde met 13 procent toegenomen. Onze zuiderburen zijn hoofdleverancier. In 2017 kwam ongeveer 53 procent van al het ingevoerde bier uit België. In waarde ging het om ruim 190 miljoen euro. Duitsland is met 72 miljoen euro nummer twee, op ruime afstand volgen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.