Nederlandse spaarpotten puilen tijdens corona uit

Als de coronacrisis voorbij is gaan we niet al het extra gespaarde geld meteen uitgeven. Foto: Robin Utrecht

Nu er amper geld uitgegeven kan worden blijven Nederlanders de extraatjes maar op de spaarrekening storten. In de eerste twee maanden van dit jaar nam het spaargeld volgens ABN Amro met ruim 10 miljard euro toe.

Ter vergelijking; in de ’normale’ maanden januari en februari van vorig jaar werd in die maanden tezamen voor 3,7 miljard euro gespaard. Het spaargeldbedrag is nu toegenomen met 43 miljard euro. Het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens komt daarmee op maar liefst 440 miljard euro.

Onvrijwillig

Tijdens een economisch crisis is het een natuurlijke reflex dat huishoudens wat meer geld opzij zetten. Toch is een deel van het gespaarde geld tijdens de coronacrisis onvrijwillig, stelt ABN Amro-econoom Nora Neuteboom. We hadden het geld graag uitgegeven, maar dat kon simpelweg niet vanwege lockdownmaatregelen.

Het extra spaargeld van 43 miljard euro zou volgens ABN Amro de consumptiebestedingen met meer dan 13 procent kunnen verhogen. Toch is het onwaarschijnlijk dat als de coronacrisis voorbij is, iedereen dat extra spaargeld meteen laat rollen.

Nieuwe wasmachine

Onderzoek van gedragseconomen laat zien dat we het moeilijk vinden om die gevulde spaarpot weer te zien slinken. Ook al hebben we meer gespaard dan we hadden bedacht. Bovendien wordt spaargeld vaak gebruikt voor grote uitgaven zoals een verbouwing, een nieuwe wasmachine of een auto.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie