Businessplatform Eemshaven.info netwerkt zonder netwerk

Vlnr: Ulco Vermeulen, presentator Romke Hoogstra, Cas König en Bineke Posthumus. Foto: Jan Zeeman

Een hal die normaliter gevuld zou zijn met zo’n honderd ondernemers. In Delfzijl hield businessplatform Eemshaven.info woensdag een netwerkbijeenkomst. In coronatijd en daardoor net iets anders: zonder netwerk.

Naast kleinere bijeenkomsten houdt Eemshaven.info ongeveer om de twee maanden een grote netwerkbijeenkomst. De Evenementenhal loopt dan vol met zo’n honderd ondernemers uit de Eemsdelta.

De geplande bijeenkomst in april ging niet door vanwege de coronacrisis. ,,Sinds de crisis proberen we geregeld contact te houden met onze leden’’, zegt Arnold Wielenga van Eemshaven.info. ,,Een manier om dat te doen is deze bijeenkomst te houden.’’

Geen leden, wel cameramensen

Het is een bijeenkomst zonder leden, maar met technici en cameramensen. De videoproductie die dat oplevert is vandaag voor de leden te zien.

Zij zien dan hoe Cas König, CEO van Groningen Seaports en Ulco Vermeulen van de Gasunie ingaan op de eerder dit jaar gepresenteerde plannen voor een immens windpark op zee.

Een grote uitdaging die we aankunnen

De windmolens daar moeten de groene stroom leveren die in een eveneens nieuw fabriek in de Eemshaven wordt omgezet in waterstof. Die waterstof wordt via het netwerk van de Gasunie getransporteerd.

North2 is het grootste groene waterstofproject van Europa. ,,Een enorme uitdaging’’, zegt Vermeulen, ,,maar het is een uitdaging die we hier in het Noorden aankunnen.’’

De plannen werden in februari gepresenteerd, samen met Shell. Nu zijn verschillende teams bezig het plan verder uit te werken naar een business case, voegt König toe.

Het Noorden? Logisch

De directeur van de zeehavens vindt het eigenlijk alleen maar logisch dat zo’n groot project wortel schiet in het Noorden. ,,We hebben hier de ruimte op zee voor de 1000 tot 1500 windturbines die nodig zijn, we hebben in de Eemshaven de ruimte voor een fabriek. We hebben de cavernes in Zuidwending waar we waterstof op kunnen slaan en het netwerk van de Gasunie voor het transport.’’

Avantium gaat bouwen

Wie ook wortel begint te schieten in het Noorden is het van oorsprong Amsterdamse Avantium. Het bedrijf dat houtafval kan omzetten in nieuwe grondstoffen voor bijvoorbeeld petflessen, tapijt en mogelijk ook bio-asfalt bouwde in Delfzijl een proeffabriek en wil transformeren naar een fabriek die op commerciële basis produceert. Kosten 150 miljoen, zegt Bineke Posthumus.

De korte lijnen, de aanwezige groene chemie, de bereidheid mee te denken, het zijn factoren die maken dat Avantium zich in Noord-Nederland voelt als een vis in het water.

De fabriek van Avantium in Delfzijl moet in 2023 draaien.

menu