Niemeyer.

Sluiten van tabaksfabriek Niemeyer Groningen onontkoombaar, maar ondernemingsraad wil het zo lang mogelijk uitstellen

Niemeyer. Foto: Geert Job Sevink

Na 200 jaar heeft de productie van tabak in Groningen de toekomst achter zich liggen. Daaraan twijfelen weinig meer bij BAT Niemeyer in Stad. Maar sluiting van de fabriek wil de Ondernemingsraad zo lang mogelijk uitstellen.

Van 9 uur ’s morgens tot 11 uur ‘s avonds praatte de OR de achterban in de Groninger tabaksfabriek woensdag bij. De werknemers kregen informatie over het plan de fabriek open te houden tot het voorjaar in 2024. De directie heeft het voornemen ‘Groningen’ al in de nazomer van 2022 te sluiten.

Minder mensen roken

Nadat het hoofdkantoor van BAT in Londen begin oktober de aanbeveling deed de fabriek in Groningen te sluiten, nam BAT Nederland die aanbeveling over.

Minder mensen roken, de markt voor shag en sigaretten krimpt. BAT wil efficiënter, dus goedkoper, produceren. Dat kan door de productie van Groningen over te plaatsen naar fabrieken in Hongarije en Duitsland. Dat betekent in Groningen dat 185 werknemers van Niemeyer hun baan verliezen.

Fabriek openhouden is niet houdbaar, zegt OR

De OR maakte vorige maand duidelijk dat hij zich in wilde spannen de fabriek zo lang mogelijk open te houden. Met bureau Berenschot zijn de afgelopen verschillende scenario’s te houden.

Het gaat daarbij om de fabriek altijd openhouden. Sluiting van de fabriek in het najaar van 2022, zoals de directie wil. Of de fabriek overeind houden gedurende de looptijd van het vorig jaar afgesproken sociaal plan (voorjaar 2024). Een sociaal plan dat als zeer goed wordt beoordeeld.

De fabriek gewoon openhouden, is niet houdbaar, zegt voorzitter Robert Grutter van de OR. ,,De markt krimpt.’’

Ander werk vinden

Het scenario dat uit de bus kwam is openblijven gedurende de looptijd van het sociaal plan. Grutter: ,,Dat geeft veel meer tijd voor bijvoorbeeld het begeleiden van werk naar werk en scholing. Ander werk vinden zal nog lastig genoeg zijn. Niemand weet tenslotte wat de coronacrisis doet.’’

Later sluiten biedt ook voordelen op het gebied van pensioenen van de werknemers.

De vakbonden CNV en FNV zaten dinsdag om tafel met de directie van BAT. Ze zeggen vierkant achter het plan van de OR te staan.

Verlengen amper duurder dan direct sluiten

Die OR stelt dat de fabriek openhouden tot 2024 BAT niet veel meer kost dan de voorgenomen sluiting in 2022. ,,Er is voor BAT geen directe financiële noodzaak om Groningen te sluiten. Het is een strategische beslissing’’, zegt Grutter. ,,En de productie van Groningen verplaatsen betekent dat er zeker in de in Hongarije een forse investering moet worden gedaan.’’

De medewerkers van Niemeyer reageerden gisteren vrij gelaten op het verhaal van de OR, zegt Grutter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu