Niet alleen de beste van Assen, maar ook van Amsterdam: CodeSandbox is de beste start-up van heel Nederland

Ives van Hoorne van CodeSandbox (links) met medefinalisten (vlnr): Anna van Nunen (Greener), Quinten Selhorst (Felyx) en Sam Houwen (Quicargo) Foto: Guido Hansman

CodeSandbox van de uit Assen en Vries afkomstige Bas Buursma en Ives van Hoorne is de beste start-up van Nederland. Vrij overtuigend wonnen ze vrijdag de finale van de competitie Young Business Award (YBA).

Ze zijn vrienden sinds ze op het Nassau College in Assen zaten. Twaalf jaar later hebben Buursma en Van Hoorne (beiden 24) met CodeSandbox een bedrijf in handen dat bij investeerders al meer dan 15 miljoen heeft opgehaald en grote toekomst wordt toegedicht.

Een bierspelletje

Een van de grootste investeerders ter wereld (Kleiner Perkins) haalden ze binnen toen ze nog op hun zolderkamertje zaten. In de kamer ernaast waren medestudenten juist bezig met een bierspelletje.

Kenners voorzien voor CodeSandbox een status van unicorn (bedrijf met marktwaarde van een miljard dollar). ,,Het zou zomaar kunnen’’, zei juryvoorzitter Eva de Mol tijdens de finale van YBA die in het Atlas Theater in Emmen werd opgenomen.

Met CodeSandbox kunnen programmeurs wereldwijd in een online omgeving websites en apps ontwikkelen. Ze kunnen direct zien hoe hun coderegels er in het echt uitzien. Bedrijven op hun beurt maken van CodeSandbox gebruik als ze de technische kennis van sollicitanten willen testen.

Verschillende tijdzones

Vanaf de zolderkamer is het bedrijf in vier jaar gegroeid naar aan kantoorpand in Amsterdam (want Schiphol dichtbij) en meerdere werknemers verspreid over verschillende tijdzones.

In de finale versloeg CodeSandbox vrijdag concurenten van naam: Felyx (van de deelscooters), Quicargo (lege vrachtwagens voorkomen door slim transport) en Greener (mobiele groene stroom voor festivals en evenementen in plaats van ronkende aggregaten).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Startups
Duurzaam ondernemen