Niet bestrijdingsmiddelen, maar machines verlossen bodem van onkruid

Een zestigtal boeren vorst de landbouwgrond op zoek naar restanten onkruid. De een staat gebukt, de ander zit gehurkt

Ze zijn zojuist op de proefboerderij Kollummerwaard in Munnekezijl getuige geweest van een demonstratie van een onkruidbrander van Deense makelij, die nog niet vaak in Nederland te zien is geweest. Ze bekijken nu het resultaat.

Verlossen

Ze zien deze donderdagmiddag nog veel meer machines die de bodem van onkruid verlossen. Het adviesbureau Delphy laat in opdracht van de provincie Groningen een reeks mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding zien.

Eerder deed het dat al op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta, vandaag nog eens bij ’t Kompas in Valthermond. Zo worden drie locaties aangedaan met elk hun eigen grondsoort en bouwplan.

Acties

De velddemonstraties vormen een van de acties waarmee Groningen wil bevorderen dat boeren biologisch gaan produceren. Wie het onkruid niet met chemische middelen bestrijdt, heeft machines nodig. De meest geavanceerde types zijn in Munnekezijl aan het werk te zien.

De bezoekers worden op twee aanhangers achter een trekker over de 130 hectare grond van de proefboerderij vervoerd. Van het ene naar de andere perceel, van het ene naar het andere gewas.

Pogingen

Groningen begon in 2016 met zijn pogingen om de biologische landbouw te bevorderen. Eerst door informatieavonden te houden over de mogelijkheden tot omschakeling voor zowel akkerbouwers als veehouders. Voor de geïnteresseerden volgden zogeheten keukentafelgesprekken.

Een van de drempels voor akkerbouwers om over te schakelen naar biologisch, is de forse noodzakelijke investering in de mechanisering die de bestrijdingsmiddelen overbodig moet maken. Daarom heeft de provincie een fonds van 1,4 miljoen euro waaruit het 40 procent bijdraagt aan dergelijke machines als gangbare boeren biologisch gaan werken. Daarvan hebben – ruwweg – zo’n 30 landbouwers gebruik gemaakt.

Gezelschap

Voor deze telers is er in de ochtend een cursus geweest over de omgang met de nieuwe machines. Maar het gezelschap is flink uitgedijd nu de velddemonstraties gaande zijn. De belangstellenden zijn niet alleen biologische boeren of ‘omschakelaars’.

Michiel Bus, landbouwadviseur die voor de provincie de projecten voor omschakelaars coördineert en tevens uitvoerend bestuurder is van de twee proefboerderijen in Groningen, zegt dat er ook veel gangbare boeren een kijkje komen nemen. ,,Zij voelen ook dat er steeds meer druk komt te staan op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen”, vertelt hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.